Συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Γενς Φρόλιχ Χολτ (Jens Frølich Holte) συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και συζήτησαν σχετικά με το διευρυμένο πρόγραμμα για το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), που υπεγράφη σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας, μέσω του οποίου προσδίδεται βάθος και ευρύτητα στην ήδη αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας τόνισε ότι η χώρα του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό, καθώς αυτός αποτελεί εργαλείο συνεργασίας με κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο προσφυγικό, λέγοντας ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, γι’ αυτό και η μετανάστευση είναι ένας από τους τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι οι πόροι του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού συνιστούν, εκτός από πρακτική υποστήριξη, και ηθική επιβράβευση για την πολιτική της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε ότι η χώρα μας έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης. Βασικοί στόχοι, προσέθεσε, είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η προώθηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, και σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνονται ευρύτερα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας εξέφρασε τη συμφωνία του και ανέφερε ως παράδειγμα το πεδίο της Πράσινης και Αειφόρου Ανάπτυξης – το οποίο άλλωστε εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό – και ειδικότερα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αποκεντρωμένη ανάπτυξη.

Επιπλέον ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί για την πολιτική της Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλίας και ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς της ναυτιλίας με την εσωτερική οικονομία. Στόχος, όπως είπε, είναι να καταστεί ο Πειραιάς διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία και συνολικότερα να ενισχυθεί ο θετικός αντίκτυπος της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Αθήνα Γιορν Γκέλσταντ (Jørn Gjelstad) και νορβηγική αντιπροσωπεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα