Συνάντηση Σουλτς-Ερντογάν υπό τουρκικές απειλές για ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας

soults_erntoganΥπό την απειλή της Τουρκίας, έτσι όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι σε περίπτωση που τον προσεχή Οκτώβριο δεν καταργηθούν οι θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, η Τουρκία θα καταγγείλει τη συμφωνία επανεισδοχής που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η ΕΕ, πραγματοποιείται αύριο η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ στην Τουρκία.

Ο Σουλτζ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Αυστριακός Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν σε δήλωσή του χτες σε γερμανική εφημερίδα είχε υπογραμμίσει ότι η συμφωνία επανεισδοχής και η κατάργηση των θεωρήσεων είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα. Αυτή είναι η κλασική θέση της ΕΕ. Αντίθετη γνώμη όμως έχει η ‘Αγκυρα.

Η τουρκική πλευρά δεν επικεντρώνει όμως μόνο στο θέμα των θεωρήσεων. Υπογραμμίζει και το οικονομικό. Ο Αυστριακός Επίτροπος στην εν λόγω δήλωσή του είπε πως «η Τουρκία έχει επωφεληθεί τουλάχιστον όσο η ΕΕ από τη συμφωνία», αναφέροντας την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα αυτή. Ωστόσο ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας πριν από μερικές μέρες σε ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι, υποστήριξε πως «η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της ούτε στο θέμα της υποδοχής προσφύγων ούτε σε αυτό της οικονομικής βοήθειας. Επομένως δεν θα θέσουμε σε εφαρμογή της συμφωνία επανεισδοχής».

Ο Επίτροπος για θέματα ψηφιακής οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ σε δήλωσή του χτες στη γερμανική εφημερίδα Bild, ανέφερε ότι «η Τουρκία προς το παρόν δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την κατάργηση των θεωρήσεων».

Το κοινό ανακοινωθέν που είχαν εκδώσει στις 18 Μαρτίου 2016 η ΕΕ και η Τουρκία έκανε λόγο για κατάργηση των θεωρήσεων τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, εξαιτίας της καθυστέρησης της Τουρκίας στο θέμα των προϋποθέσεων, η κατάργηση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει τον Σεπτέμβριο έκθεση σχετικά με το αν η Τουρκία πληροί τις 72 προϋποθέσεις για την κατάργηση των θεωρήσεων. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής πριν από μερικές μέρες είχε δηλώσει ότι απομένουν ακόμη πέντε προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα