Συνάντηση Σουλτς, Γκάμπριελ και Κερν για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας

20141209_ep-013643_aha_037_0Οι προκλήσεις για τη σοσιαλδημοκρατία ενόψει των επικείμενων εκλογών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση τους στη Βιέννη.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ευρώπη και την επίτευξη ανάπτυξης, όπως επίσης η δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε, συμμετείχαν επιπλέον, τόσο ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέφτεν, όσο και οι πρόεδροι των σουηδικών, των γερμανικών και των αυστριακών συνδικάτων.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Έστεράιχ», οι Μάρτιν Σουλτς και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχαν χθες συνάντηση στη Βιέννη και με τον προκάτοχο του Κρίστιαν Κερν, τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας και πρώην αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Μάιο από όλα τα αξιώματά του και φέρεται εδώ και καιρό να έχει καλές πιθανότητες να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνει τελευταία ο αυστριακός Τύπος, εάν για το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιλεγεί τελικά σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, τότε «ως καλύτερη εφεδρεία για αυτό» θεωρείται ο κ. Φάιμαν, που διατηρεί καλή επαφή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, της οποίας ο ρόλος θα είναι καθοριστικός στη λήψη της σχετικής απόφασης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τέτοιες ανώτερες θέσεις στην ΕΕ δίνονται κατά κανόνα σε πρώην αρχηγούς κυβερνήσεων και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος άλλος σοσιαλδημοκράτης ο οποίος να έχει αποσυρθεί πρόσφατα από την θέση του και να έχει ηγηθεί στο παρελθόν επί επτά και πλέον χρόνια μίας κυβέρνησης, αλλά και να έχει την εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ο Βέρνερ Φάιμαν.

Στην ΕΕ είχε συμφωνηθεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει τον ερχόμενο Ιανουάριο να παραδώσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία ο ίδιος προσπαθούσε να διατηρήσει περαιτέρω, αλλά τώρα τα πράγματα φαίνεται να γίνονται ευκολότερα, καθώς, με τη μελλοντική εκλογή του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ σε νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας, ανοίγει για τον Μάρτιν Σουλτς η θέση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ή ακόμη και του υποψήφιου καγκελάριου των σοσιαλδημοκρατών στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συμφωνηθεί η ανάληψή της από έναν συντηρητικό – και αντί αυτού στους σοσιαλδημοκράτες θα δίνονταν κάποιο από τα άλλα δύο υψηλά αξιώματα. Καθώς όμως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται να είναι αμετακίνητος στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγει πλέον η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναν σοσιαλδημοκράτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα