Συνάντηση Σκουρλέτη με τον Πολωνό υφυπουργό Ενέργειας

o-upourgos-ergasias-panos-skourletisΟι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας-Πολωνίας στον ενεργειακό τομέα, τα πρόσφορα πεδία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος με τον Πολωνό υφυπουργό Ενέργειας, αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις, Michal Kurtyka και την πρέσβη της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Ελλάδα Anna Barbarzak.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι η συνάντηση γίνεται σε μια θετική συγκυρία όπου η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέτει τις βάσεις για μια περίοδο σταθεροποίησης και ανάπτυξης, η οποία ευνοεί νέους σχεδιασμούς.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για τα έργα φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB -όπου επισημάνθηκε η σημασία της βόρειας ανάπτυξής του-, και το πλωτό τερματικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Αλεξανδρούπολη.

Συζητήθηκαν επίσης οι υφιστάμενες δυνατότητες του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, όσο και οι προοπτικές πρόσθετων διασυνδέσεων. Η Πολωνία, επιδιώκει τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων και για το σκοπό αυτό εγκαινιάζει τον προσεχές διάστημα τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG, ενώ έχει αναπτύξει το εγχώριο δίκτυο αγωγών και προωθεί τη διασύνδεση με τη Νορβηγία.

Ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως και ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας απασχόλησαν επίσης την συνάντηση.
Ακόμη, αντηλλάγησαν απόψεις για τις προκλήσεις που εγκυμονεί η πολιτική για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πολωνία, που διατηρούν μεγάλα εγχώρια κοιτάσματα λιγνίτη και άνθρακα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της πολωνικής αντιπροσωπείας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο συνάντηση εργασίας ελληνικών και πολωνικών φορέων και επιχειρήσεων από τον χώρο της ενέργειας στην οποία συμμετείχαν οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ASPROFOS και ΚΑΠΕ, ενώ από την πολωνική πλευρά ήταν οι POLISH OIL & GAS COMPANY, GAZ-SYSTEM SA, PSE και POLISH ASSOCIATION OF RENEWABLE ENERGY.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα