Συνάντηση Πούτιν-Νετανιάχου

putnetΟ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, έχοντας ως  κεντρικό θέμα συζήτησης την Συρία και την κριτική που ασκεί η Ουάσινγκτον κατά της Μόσχας για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής δράσης εκεί.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υπάρξει συντονισμός των στρατιωτικών δράσεων Ισραήλ – Ρωσίας για τη Συρία, για αποφυγή «παρεξηγήσεων» -όπως είπε ο Νετανιάχου.

Ο συντονισμός έρχεται προκειμένου να αποφευχθεί η κατά λάθος ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Στόχος μου είναι να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Ισραήλ και τις ρωσικές δυνάμεις» είπε ο Νετανιάχου μιλώντας σε ισραηλινούς δημοσιογράφους στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και ο Πούτιν «συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες παρεξηγήσεις».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στις παραδόσεις όπλων στη Χεζμπολάχ από τη Συρία και το Ιράν, και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι θέλουν να «ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο» εναντίον του Ισραήλ.

«Η ρωσική πολιτική στη Μέση Ανατολή θα είναι πάντα συνετή» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος υπογραμμίζοντας πως η Συρία δεν θέλει να επιτεθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

«Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε πως ο συριακός στρατός, και η Συρία γενικά, είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούν να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο. Η Συρία προσπαθεί μόνο να διατηρήσει την ανεξαρτησία της» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ΗΠΑ έχουν στρέψει τα πυρά τους κατά της Μόσχας για τη στάση της στη συριακή κρίση και για την ενίσχυση των δυνάμεων του Άσαντ στον πόλεμο κατά των ανταρτών και των μελών του ISIS.

Την περασμένη εβδομάδα, Μόσχα και Ουάσινγκτον ξεκίνησαν για πρώτη φορά έναν στρατιωτικό διάλογο για την κατάσταση στη Συρία, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική» μεταξύ του ρώσου και του αμερικανού υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και Άστον Κάρτερ, αντίστοιχα.

Ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να παραμείνει στο περιθώριο του συριακού πολέμου, ο τελευταίος προκαλεί τους τελευταίους μήνες εντάσεις στη μεθόριο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η ρωσική αεροπορική παρουσία, εφόσον αποδειχθεί, περιορίζει το περιθώριο ελιγμών της ισραηλινής αεροπορίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα