Συνάντηση Ν.Βούτση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Συναντήθηκε σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Karl-Heinz Lambertz, με τον οποίο συζήτησαν για το μέλλον τις Ευρώπης και την ανάπτυξη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα σε αυτό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε τη σημασία του θεσμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία διεξάγεται η συζήτηση που αφορά το μέλλον της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας πως «είναι ιστορικής σημασίας να απαντηθούν τα θέματα που έχουν πλέον τεθεί, διότι αφορούν την ίδια την οντότητα και την ύπαρξη της Ευρώπης».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε σε δύο θέματα μείζονος σημαίας: «Το ένα εξ αυτών είναι το κρίσιμο θέμα του προϋπολογισμού και των ταμείων συνοχής, που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ταμεία από τα οποία εξαρτώνται οι πολιτικές στην περιφέρεια και τους δήμους», υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς διπλασιασμό τουλάχιστον του προϋπολογισμού, πράγμα που είναι εντελώς έξω από τον ορίζοντα της συζήτησης που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να στηθούν κοινές πολιτικές ούτε κοινωνικές πολιτικές συνοχής» και πρόσθεσε πως «για να υλοποιηθεί μια διαφορετική στρατηγική για τον προϋπολογισμό και τα ταμεία, και τις πολιτικές συνοχής, όπως και για να υπάρξει μια μεγαλύτερη σύγκλιση ανάμεσα και τις χώρες, στην καρδιά αυτού του ζητήματος είναι ο εκδημοκρατισμός των υπαρχόντων ευρωπαϊκών θεσμών».

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητά του, είναι «μια τάση εθνικιστικής αναδίπλωσης μιας σειράς χωρών, κυρίως εκείνων που προέκυψαν από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και άλλων, που είναι μια διαδικασία που σε μεγάλο βαθμό ακυρώνει το βάρος που ήθελε εξ αρχής η αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στις περιφέρειες και στους δήμους».

«Αυτά τα δύο θέματα είναι εξέχουσας σημασίας και μας απασχολούν όλους πάρα πολύ» απάντησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, προσθέτοντας πως «θα πρέπει κανείς να εθελοτυφλεί για να μη βλέπει μέχρι ποιου σημείου σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, σε μια κρίση, όπου χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι και η πορεία της Ευρώπης». Επισήμανε δε την ανάγκη επίλυσης αυτών των ζητημάτων άμεσα, ειδάλλως -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- «οι επόμενες ευρωεκλογές θα μας επιφυλάξουν πολύ οδυνηρές εκπλήξεις».

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών κ. Δημήτριος Γάκης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αννέτα Καββαδία, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Karl-Heinz Lambertz ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, σε κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης και η θέση των Περιφερειών και των Δήμων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα