Συνάντηση Νταβούτογλου, Τουσκ και Γιούνκερ το πρωί της Παρασκευής

Το σχέδιο που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται κατά πληροφορίες, να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχουν στις 8 το πρωί της Παρασκευής ο Ντόναλντ Τουσκ, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.ImageHandler

Το σχέδιο προβλέπει μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υποστήριξη στην Ελλάδα στο τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί και να καταστεί βιώσιμος ο μηχανισμός επανεισδοχής προσφύγων και επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός διεμήνυσε την Πέμπτη ότι δεν θα δεχθεί μια πρόταση «που θα μετέτρεπε την Τουρκία σε ανοιχτή φυλακή για μετανάστες», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι παρατηρεί δυσκολίες εντός της Ε.Ε. στην εκπλήρωση των όρων της τουρκικής πρότασης.

«Παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εντός της ΕΕ ως προς την εκπλήρωση αυτών των όρων της τουρκικής πρότασης», είπε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

«Τις συζητήσαμε αυτές με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όταν αυτός βρισκόταν στην Άγκυρα», τόνισε κατά την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, όμως, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες.

«Δεν θα πρόκειται να δεχτούμε καμία πρόταση η οποία θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια ανοιχτή φυλακή μεταναστών. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό… Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια καλή έκβαση για την Τουρκία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τους μετανάστες», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα