Συνάντηση Μουζάλα-Μινίτι στη Ρώμη για το μεταναστευτικό

Συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι είχε την Πέμπτη ο Ελληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στη Ρώμη.

Αμφότεροι οι υπουργοί συμφώνησαν στη κοινή πεποίθηση ότι η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Toυρκίας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, πρέπει να συνεχιστεί, ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε ότι «και οι δυο χώρες παραπονιούνται για το ότι η Ευρώπη δεν έδωσε συνέχεια στις υποσχέσεις της, από την στιγμή που το 2016, οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις υπόλοιπες χώρες μέλη, δεν ξεπέρασαν τις 15.000».

Οσον αφορά την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πως το ζητούμενο είναι να μην σηκώσουν και πάλι οι χώρες πρώτης εισόδου όλο το βάρος του προβλήματος.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν, τέλος, την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός υποχρεωτικού επαναπατρισμού, ξεπερνώντας τις επιμέρους δυσκολίες κάθε χώρας μέλους της Ένωσης, στο να καταφέρει να επαναπατρίσει μετανάστες από διάφορα αφρικανικά και ασιατικά κράτη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα