Συνάντηση Μακρόν – Χαρίρι το Σάββατο το μεσημέρι στο Ελιζέ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα δεχθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο κ. Χαρίρι, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το Ριάντ όπου κρατείται παρά τη θέλησή του σύμφωνα με τη Βηρυτό, θα συναντηθεί στις 12:20 (τοπική ώρα) με τον κ. Μακρόν, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η γαλλική Προεδρία.

Στις 12:30 θα παρατεθεί πρόγευμα στο οποίο θα παρακαθίσει και η οικογένεια του παραιτηθέντα πρωθυπουργού.

Η Γαλλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στον Λίβανο, έχει ρόλο διαμεσολαβητή και ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε στο Παρίσι τον Χαρίρι και την οικογένειά του για «μερικές ημέρες», στην προσπάθεια να εξευρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που προέκυψε μετά την ξαφνική ανακοίνωση της παραίτησης του Λιβανέζου πολιτικού από το Ριάντ στις 4 Νοεμβρίου. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από τον Σ. Χαρίρι με τη σύμφωνη γνώμη της Σαουδικής Αραβίας.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το Ριάντ, ο κ. Χαρίρι ανακοίνωσε την παραίτησή του, κάνοντας λόγο για «έλεγχο» της λιβανικής Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και φόβους για τη ζωή του, την ώρα που το Ριάντ κατακεραύνωνε τις φερόμενες ως παρεμβάσεις του Ιράν στην περιοχή.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν εικασίες και πληροφορίες περί απαγόρευσης στον Σ. Χαρίρι να εγκαταλείψει το σαουδαραβικό βασίλειο αφού «υποχρεώθηκε» σε παραίτηση. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν είπε πως θεωρεί ότι ο Χαρίρι τελεί «σε αιχμαλωσία» στο Ριάντ προτού η Σαουδική Αραβία απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα