Συνάντηση Μέρκελ – Ντράγκι με το βλέμμα στην Ελλάδα

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων κρίσιμων θεμάτων για την πορεία της ευρωζώνης, τη συνάντηση που έχουν σήμερα στο Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Η ατζέντα της συζήτησης μεταξύ των δύο, είναι ευρύτερη (πορεία προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και γενικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ευρω-αμερικανικές σχέσεις κ.α), όμως η πορεία των διαπραγματεύσεων των δανειστών με την Αθήνα αποτελεί ξεχωριστό και σημαντικό κεφάλαιο. Αναμένεται δε να εξεταστούν και οι διαφωνίες που έχουν μεταξύ τους οι διάφορες πλευρές των Θεσμών γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει ενιαία στάση, ούτε διαφαίνεται εύκολα μία σύγκλιση απόψεων.

Το κύριο θέμα που σχετίζεται με την ΕΚΤ είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί αν γίνει αυτή. Ο κ. Ντράγκι, παρά τις αρχικά ευνοϊκές θέσεις του για την Ελλάδα, υπαναχώρησε στη συνέχεια και έθεσε ως όρο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (επιπλέον της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης), ικανοποιώντας πιθανόν και την γερμανική πλευρά, η οποία ήταν πάντα αυστηρή απέναντι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Βιωσιμότητα του χρέους σημαίνει ότι πρέπει να προσδιοριστούν από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του, κάτι που αρνείται μετ’ επιτάσεως η γερμανική κυβέρνηση, δένοντας τα χέρια του κ. Ντράγκι, ο οποίο βλέπει την ίδια ώρα και το ΔΝΤ να θεωρεί το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο.

Έτσι κι αλλιώς το Βερολίνο θα ήθελε να δει το QE να τελειώνει σύντομα και δυσφόρησε όταν ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε την επέκτασή του μέχρι το τέλος του 2017. Είναι δε ενδεχόμενο να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση ακόμη και ο πρόωρος τερματισμός του, δηλαδή σε ελάχιστους μήνες από τώρα.

Έτσι κι αλλιώς ο κ. Ντράγκι δέχεται ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό της ΕΚΤ, όπου μία ομάδα κεντρικών τραπεζιτών με επικεφαλής τον Γερμανό, επιρροής Σόιμπλε, Γεν Βάιντμαν, να περιορίσει το πρόγραμμα και πάντως να μην συμπεριλάβει την Ελλάδα χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις.

Σημειωτέον ότι το Βερολίνο έχει σχεδόν οργιστεί από το γεγονός ότι εξαιτίας της ποσοτικής χαλάρωσης, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι ο υψηλότερος των τελευταίων ετών, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του αποπληθωρισμού που ενισχύουν οι γερμανικές περιοριστικές οικονομικές συνταγές.

Πάντως ο κ. Ντράγκι θεωρείται ότι ανήκει στους παράγοντες που δεν επιθυμούν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη, σε μία περίοδο που το ευρώ δέχεται επιθέσεις και αμφισβητήσεις και από την άλλη άκρη του ατλαντικού, μετά την άνοδο Τραμπ στην εξουσία των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα