Συνάντηση Κουτσούμπα με εκπροσώπους δικαστικών ενώσεων

koutsoubasΜε την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, την Ένωση Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου και την Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συναντήθηκε σήμερα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ του κόμματος.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, οι εκπρόσωποι των ενώσεων ενημέρωσαν τον κ. Κουτσούμπα για τα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία διογκώνονται, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στον χώρο της δικαιοσύνης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στα κτιριακά προβλήματα, τα κενά σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και μηχανοργάνωση των δικαστηρίων, που δημιουργεί προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης, καθυστερεί την εκδίκαση των υποθέσεων και επιβαρύνει τις συνθήκες εργασίας των δικαστών, οι οποίοι, άλλωστε, πλήττονται στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Επίσης, τόνισαν τα διάφορα δικονομικά βάρη και εμπόδια (παράβολα κ.λπ.), που καθιστούν την προσφυγή στη δικαιοσύνη ακριβή και δυσπρόσιτη για τα λαϊκά στρώματα.

Οι εκπρόσωποι των ενώσεων εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για μία επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, που πιθανά θα συμπεριλάβει ρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάζουν τη σημερινή δικαστική και δικαστηριακή δομή και θα περιέχουν μορφές «ιδιωτικοποίησης» της δικαιοσύνης. Ακόμη, υποστήριξαν ότι στο πλαίσιο μίας πιθανής συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να αλλάξει ο σημερινός τρόπος διορισμού της ηγεσίας της δικαιοσύνης, που οδηγεί σε ασφυκτικό εναγκαλισμό με την εκάστοτε κυβέρνηση. Επιπλέον, κατέκριναν τη στάση των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, να μην εφαρμόζουν αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων, οι οποίες έκριναν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κλάδους εργαζομένων.

Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των δικαστών. Τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης δεν οφείλονται στους δικαστές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης πρέπει να γίνει μέσα από την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων υποδομής και μηχανοργάνωσης, καθώς και κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ο γγ του ΚΚΕ εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος στην πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες στο όνομα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, εμποδίζουν την προσφυγή στη δικαστική προστασία για τα λαϊκά στρώματα που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα μέσω της αύξησης του κόστους. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι δικαστές θα πρέπει να είναι σύμμαχοι στο λαό που υποφέρει και αγωνίζεται, μέσα στο ασφυκτικό και περιορισμένο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι αντιδραστικοί νόμοι, η ποινικοποίηση και η καταστολή των εργατικών-λαϊκών κινητοποιήσεων. Επίσης, επεσήμανε ότι το ΚΚΕ θέλει να είναι σε επαφή με τις ενώσεις δικαστών και να ακούσει τις προτάσεις τους, ενόψει μίας πιθανής συνταγματικής αναθεώρησης.

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη ότι τα προβλήματα στη δικαιοσύνη επιβεβαιώνουν τη γενική θέση του ΚΚΕ, ότι το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να γιατρευτεί, αλλά χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας, θεσμών, κοινωνικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα