Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί:Θέματα οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίκεντρο

αρχείο λήψηςΕυρεία συναντίληψη στα θέματα οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι διαπιστώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την σημερινή πολύωρη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

“Η συναντίληψη αυτή πρέπει να μετατραπεί σε απόλυτες συγκλίσεις και γι’ αυτό δόθηκε εντολή στις αρμόδιες τεχνικές επιτροπές για να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα”, σημείωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι “γενικότερα δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα στην παρούσα φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων” και ανέφερε ότι δεν συζητήθηκαν οι μελέτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κόστος της λύσης, καθώς,όπως είπε,βρίσκονται σε εξέλιξη. Συναφώς, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έδωσε δείγμα των κριτηρίων, που πρέπει να λάβει υπόψιν η Παγκόσμια Τράπεζα για τις αποζημιώσεις στο περιουσιακό. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δοθεί συγκεκριμένο ποσό για τις αποζημιώσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί,δήλωσε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ΦΠΑ,στην οικονομία της μεταβατικής περιόδου και στην ενίσχυση της τουρκοκυπριακής οικονομίας από τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους. Ο κ.Ακιντζί ανέφερε ότι στα ζητήματα της οικονομίας έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις. Παρ΄όλα αυτά,είπε, υπάρχουν σημεία που οι δυο πλευρές διαφωνούν και τα οποία θα μελετήσουν οι τεχνικές επιτροπές. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε τη σύγκλιση μιας διάσκεψης για τις εγγυήσεις εντός του φθινοπώρου και ότι “νέα τουρκική εξωτερική πολιτική θα ανοίξει τον δρόμο για συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας, μια εξέλιξη από την οποία θα επωφεληθεί και η Κύπρος”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα