Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Μπουτάρη: «Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό»

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο της πόλης

 

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Χάρρυ Κλυνν, στις 12 το μεσημέρι, στην Καλαμαριά. Η παρουσία, ωστόσο, του Αλ. Τσίπρα στην συμπρωτεύουσα έχει το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον, αφού μεταξύ των συναντήσεων που θα έχει πρωταγωνιστεί το ραντεβού με τον Γιάννη Μπουτάρη. Μια συνάντηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, χωρίς να λείπει η ουσία.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 10:30 στο δημαρχείο και στο προαύλιο τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, καθώς και οι δύο φρουροί του δημάρχου που ήταν μαζί του κατά την επίθεση που δέχθηκε το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων της γενοτοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Ο κ. Τσίπρας έκανε χειραψία και με τους τέσσερις, συνομίλησε για λίγο μαζί τους και στη συνέχεια ανέβηκαν στο γραφείο του δημάρχου.

“Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό” είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Γιάννη Μπουτάρη στον σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στην αρχή της συνάντησής τους, στο γραφείο του δημάρχου, αναφερόμενος στη φασιστική επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η στάση του δημάρχου έχει γίνει σύμβολο και τόνισε ότι μπορεί να λένε κάποιοι ότι η επίθεση ήταν τυχαία και αυθόρμητη, όμως ήταν οργανωμένη.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, αν υπάρχει δυνατότητα, μέσω του facebook, να αποκλείονται συνομιλίες που προτρέπουν στην οργάνωση επιθέσεων από διάφορα άτομα.

“Βρήκες τον μπελά σου, συμβολοποιείς ένα ολόκληρο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη μαυρίλα κι αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσεις” είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στoν δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στην αρχή της συνάντησής τους, στο δημαρχείο.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, που από τη μια είπε ότι έχει μια μακρά παράδοση αγώνων αλλά υπάρχει και το μαύρο παρελθόν ρατσιστικών και εθνικιστικών γεγονότων.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ευτυχώς που δεν υπήρχαν θύματα από αυτή τη φασιστική επίθεση εναντίον του δημάρχου.

“Να ονοματίσουμε τους εμπνευστές”

Με χθεσινή του δήλωση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη φασιστική βία καλώντας σε μέτωπο εναντίον των φασιστικών σχεδίων με την αποκάλυψη των εμπνευστών και την απομόνωσή τους. «Η επίθεση εναντίον μου ήταν επίθεση εναντίον του καθενός από σας. Η ωμή βία απειλεί όλους όσοι μάχονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου» τόνισε.

Ο Γ. Μπουτάρης επισήμανε το επικοινωνιακό και πολιτικό σχέδιο του φασισμού. «Να ονοματίσουμε τους οργανωτές και εμπνευστές των φασιστικών σχεδίων και να τους απομονώσουμε» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις αρχές να συνεχίσουν το έργο τους και να φτάσουν «όχι μόνο στα ‘στρατιωτάκια’ που εκτελούν πράξεις όπως η προχθεσινή».

«Όλοι έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη για να μην καταντήσουμε ζούγκλα» υπογραμμίζει ο δήμαρχος, δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου προσπάθησα με σθένος να την υπηρετήσω. Γι’ αυτό άλλωστε στοχοποιήθηκα. Με τη δική σας υποστήριξη θα συνεχίσω να την υπηρετώ με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και συνέπεια».

Εντάθηκαν οι συζητήσεις

Της χθεσινής δήλωσης είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, όπου ο Γ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει η Θεσσαλονική στις μαύρες εποχές του Γκοτζαμάνη και των σκανδάλων, απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης ενάντια στο σκοτάδι. «Όλοι μαζί να δουλέψουμε να σπάσει αυτό το απόστημα. Να εκλείψει αυτός ο φασισμός, είτε είναι φανερός είτε είναι κρυφός» είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη ακροδεξιά επίθεση στον δήμαρχο έχει εντείνει τις συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μπλοκ στην πόλη εν όψει και των δημοτικών εκλογών του 2019, συζητήσεις στις οποίες ο νυν δήμαρχος αποτελεί σχεδόν κοινό παρονομαστή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα