Συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Μαχμούντ Αμπάς: «Κλειδί» η επίλυση του παλαιστινιακού για την ειρήνευση

Με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο «να αναδείξουμε την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών», υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση του Παλαιστινιακού είναι «κλειδί» για ειρηνικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Αμπάς ζήτησε από τη χώρα μας να παίξει ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού, λέγοντας πως η Αθήνα έχει την πρόθεση και τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο.

«Έχοντας καλές σχέσεις μεταξύ μας και εσείς με το Ισραήλ μπορείτε να πετύχετε να παίξετε έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, κ. Μαχμούτ Αμπάς

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Για εμάς η επίσκεψή σας μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τον ιστορικό δεσμό που συνδέει τους δύο λαούς μας. Μια σχέση στενή, φιλίας, αδελφική σχέση, που δοκιμάστηκε σε δύσκολες στιγμές, σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες εποχές. Όλοι έχουν να θυμούνται την πολύ ζεστή σχέση του Προέδρου Αραφάτ με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που έχουμε την ευκαιρία σήμερα, να έχουμε εδώ εσάς, ως επικεφαλής της Παλαιστίνης,   ως Πρόεδρος και επικεφαλής ενός αγώνα και ενός λαού, που δίνει την μάχη για να κατοχυρώσει    το δίκιο του. Ένα δίκιο και έναν αγώνα που έχει συγκινήσει  και έχει παρακινήσει αγώνες και διεκδικήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ζούμε, δυστυχώς σε μια περίοδο που την περιοχή μας την περιτριγυρίζουν  αρνητικές εξελίξεις μεγάλης αστάθειας, πόλεμοι, επεμβάσεις και  ταυτόχρονα η άνοδος και η  ανάπτυξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων, γι’ αυτό και είναι, ίσως, πιο κρίσιμο και πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά να αναδείξουμε την ανάγκη της συνεργασίας και της ειρηνικής εξεύρεσης λύσεων πάνω στα προβλήματα. Και η επίλυση του Παλαιστινιακού είναι ένα κλειδί για ειρηνικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα φιλοδοξούμε να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση, ως μια χώρα που αποτελεί πόλο σταθερότητας  στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά και ως μια χώρα, που αποτελεί παραδοσιακή φίλο της Παλαιστίνης και   του Αραβικού κόσμου, και ταυτόχρονα  μια χώρα που βρίσκεται  σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ.  Συνεπώς μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο μιας γέφυρας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος.

Σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό στις σχέσεις μας και στην προσπάθεια να δώσουμε μια νέα ώθηση για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος.

ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που εντός τεσσάρων μηνών σας έχω συναντήσει, ήδη τέσσερεις φορές. Την πρώτη φορά στην Ισμαηλίγια, ύστερα στα Ηνωμένα Έθνη, ύστερα στη Ραμάλα  και  τώρα εδώ.  Γι’ αυτό θεωρώ τον εαυτό μου πλέον τυχερό, γιατί σας συναντώ μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα τέσσερεις φορές. Αυτό, όμως, αντανακλά και το βάθος των μεταξύ μας σχέσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.  Οι σχέσεις μας είναι ιστορικές, είναι στενές, είμαστε γείτονες, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία που μας συνδέουν και θα έλεγα ότι έχετε βάλει το χέρι σας  επί τον τύπον των ήλων, πάνω στο ίδιο τραύμα όταν είπατε για την ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, προκειμένου να επιλυθούν και άλλα προβλήματα.  Αν επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα θα λυθεί και το πρόβλημα της τρομοκρατίας που μας περικυκλώνει όλους τους λαούς. Είμαστε υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης και της πολιτικής επίλυσης όλων των προβλημάτων, που ζούμε στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές.

Έχοντας καλές σχέσεις  μεταξύ μας που μας δένουν, έχοντας και εσείς καλές σχέσεις με το Ισραήλ, μπορείτε και εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πετύχετε και να διαδραματίσετε ένα σημαντικό πολιτικό ρόλο, μεταξύ των δύο πλευρών. Έχετε την ειλικρινή πρόθεση και την αποφασιστικότητα και δυνατότητα να διαδραματίσετε τέτοιον ρόλο.

Οι σχέσεις μας καλύπτουν όλες τις πτυχές, όλο το φάσμα. Πριν από λίγο είχα συνάντηση με τον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τώρα συναντώ εσάς και εύχομαι οι συναντήσεις μας και οι συνομιλίες μας, να είναι διευρυμένες,  προκειμένου,  να καλύψουν όλους τους τομείς των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του κ. Αμπάς στην Ελλάδα, μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα και τις κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της Παλαιστίνης θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Την Τρίτη το πρωί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σώματος, Νίκο Βούτση και στη συνέχεια θα απευθείνει ομιλία στην αίθουσα της Γερουσίας. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Παλαιστίνιου προέδρου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα