Συμφωνίες για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε αγορές της Λατινικής Αμερικής

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα η επιχειρηματική αποστολή σε τρεις σημαντικές αγορές της Λατινικής Αμερικής, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής και με την πρακτική υποστήριξη του Enterprise Greece Invest & Trade.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αποστολή, στο διάστημα 10-20 Απριλίου, επισκέφθηκε διαδοχικά τρεις μεγαλουπόλεις – το Σάο Πάολο στη Βραζιλία, τη Μπογκοτά στην Κολομβία και την πόλη του Μεξικό στο Μεξικό- με στόχο την προώθηση εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, αλλά και τη συμμετοχή σε έργα υποδομών που υλοποιούνται στις χώρες αυτές.

Στην αποστολή συμμετείχαν επτά ελληνικές εταιρίες και συγκεκριμένα: οι ELEA CRETA-PELOPOS NISSOS, OLYMPIAN GREEN και ΔΙΟΝΥΣΟΣ από τον κλάδο των τροφίμων-ποτών, η PHARMEX από τον κλάδο των φαρμάκων-καλλυντικών, η SANTE PLUS από τον κλάδο των ιατρικών προϊόντων, η VIOHALCO από τον βιομηχανικό τομέα και η METRON από τον ενεργειακό κλάδο. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 50 επιχειρηματικές επαφές, ορισμένες από τις οποίες αναμένεται να προχωρήσουν και σε σύναψη συμφωνιών για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Λατινικής Αμερικής, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν συζητήσεις για επίτευξη συμφωνίας για πωλήσεις υλικών ενεργειακών υποδομών ύψους άνω των 5 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο Σάο Πάολο, με την πολύτιμη υποστήριξη του Γραφείου ΟΕΥ, η επιχειρηματική αποστολή είχε επαφές με εταιρίες εισαγωγής και διανομής οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασία, ενώ διοργανώθηκε εκδήλωση με Έλληνες επιχειρηματίες στη Βραζιλία, οι οποίοι παρείχαν χρήσιμες κατευθύνσεις και συμβουλές και μπορούν να αποτελέσουν πραγματική δίοδο για δικτύωση και είσοδο στην βραζιλιάνικη αγορά. Επίσης, προτάθηκε η παραχώρηση χώρου προκειμένου να λειτουργήσει ως εκθετήριο ελληνικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη διοργάνωση εβδομάδας ελληνικής κουζίνας. Ακόμη, επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνικές εταιρίες μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του Γερμανο-Βραζιλιάνικου Επιμελητηρίου, μέλους του Δικτύου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με 130 γραφεία ανά τον κόσμο στο οποίο ανήκει και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, για αναζήτηση και αξιολόγηση κατάλληλων βραζιλιανών εταίρων. Το μέγεθος της χώρας (220 εκ.), η αναμενόμενη ολοκλήρωση της Συμφωνίας EΕ-Mercosur που θα δώσει ώθηση στην είσοδο ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και προϊόντων και η προοπτική σταδιακής ανάκαμψης της βραζιλιάνικης οικονομίας προσελκύουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα σε: κατασκευαστικά έργα, ιατρικό τομέα, καλλυντικά, κρατικές προμήθειες, αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Στη Μπογκοτά πραγματοποιήθηκε Φόρουμ και συναντήσεις με εταιρίες στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών και στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κολομβίας, όπου διεφάνη ότι υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας τόσο στους τομείς των τροφίμων όσο και σε ενεργειακά, κατασκευαστικά και περιβαλλοντικά έργα που προγραμματίζει η Κυβέρνηση. Μεγάλη έμφαση δόθηκε σε μεγάλο έργο βιολογικού καθαρισμού που υλοποιεί η AKTOR στην Περιφέρεια Cundinamarca. Σημαντικές υπήρξαν και οι επαφές πραγματοποιήθηκαν και με στελέχη ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Κολομβία σε εμπόριο, ενέργεια και περιβάλλον, η παρουσία των οποίων στην περιοχή διευκολύνει την δραστηριοποίηση και άλλων ελληνικών εταιριών.

Να σημειωθεί ότι η Κολομβιανή οικονομία παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο. Μετά την ειρηνευτική διαδικασία που επιτεύχθηκε πρόσφατα, το ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά και ευκαιρίες εντοπίζονται στην αγροτική βιομηχανία, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις υποδομές, στις υπηρεσίες υγείας, στην πράσινη τεχνολογία, ενώ έχουν δημιουργηθεί οργανωμένες Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου που προσφέρουν επενδυτικά κίνητρα.

Ουσιαστικές ήταν και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μεξικό με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας και του Μεξικάνικου Οργανισμού Εμπορίου (COMCE). Πολύ σημαντικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι επαφές μελών της επιχειρηματικής αποστολής με τους Έλληνες επικεφαλής δύο μεγάλων Ομίλων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στα δομικά υλικά, στις κατασκευές και στο εμπόριο. Μάλιστα, προσφέρθηκαν να συμβάλουν και να στηρίξουν έμπρακτα τα σχέδια των ελληνικών εταιριών.

Επισημαίνεται ότι η διαφαινόμενη κρίσιμη εμπορική συμφωνία Μεξικού-ΕΕ που θα εξαλείψει τους εισαγωγικούς δασμούς για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, το μέγεθος της αγοράς (120 εκ. καταναλωτές), η άνοδος της μεσαίας τάξης και η διεύρυνση της αγοραστικής δύναμής της, καθώς και η στροφή προς προμηθευτές, προϊόντα και εταιρίες από την Ευρώπη ως εναλλακτική επιλογή από την Αμερική συνιστούν κίνητρα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον για προσοδοφόρα επιχειρηματική δράση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα