Συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα να δημιουργήσουν έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης για την ενίσχυση των επενδύσεων και την προώθηση της οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των 19 χωρών του ευρώ, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορείο.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ενόψει της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου.

“Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα χρησιμοποιείται για να ενισχυθούν οι επενδύσεις, επίσης με στόχο να ενδυναμωθεί η σύγκλιση εντός της Ευρωζώνης”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

“Έχουμε ένα προσχέδιο της νέας Ευρωζώνης και αυτό είναι πραγματικά καλή εξέλιξη”, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ο κοινός προϋπολογισμός θα είναι σε πλήρη λειτουργία έως το 2021.

“Είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ευρώπη”, δήλωσε η Μέρκελ μετά την συνάντηση με τον Μακρόν στο Μέσεμπεργκ της Γερμανίας. Μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ένα μικρό βήμα σήμερα”, πρόσθεσε.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επίσης να διαμορφώσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας και να συνεργαστούν για τις μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό.

“Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να επιλυθούν”, δήλωσε ο Μακρόν. “Αλλά δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα αυτά χωρίς πολιτική συμφωνία”.

Οι λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, όπως τα ποσά και αν θα χρηματοδοτηθεί από εθνικές πηγές ή έναν πανευρωπαϊκό φόρο, θα οριστικοποιηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών πριν το τέλος του έτους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε παράλληλα ότι χρειάζεται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι η ίδια θέλει να αποτρέψει την περαιτέρω διάσπαση της Ευρώπης για το πώς θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον οι μεταναστευτικές ροές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να πετύχει μία συντονισμένη πολιτική για το μεταναστευτικό στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα