Συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας: Μεταβατική περίοδος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020

Σε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, δήλωσε από τη βελγική πρωτεύουσα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Η μεταβατική περιόδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνθήκης εξόδου το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η πρόταση για λήξη της μεταβατικής περιόδου την τελευταία ημέρα του 2020 ανήκει στην Κομισιόν, ενώ οι Βρετανοί εμφανίζονταν να επιθυμούν μια μικρή επιμήκυνση.

Το Η.Β. θα εξέλθει της Ε.Ε. στις 11 το βράδυ της 29ης Μαρτίου 2019, δύο χρόνια μετά την επίκληση από μέρους της Μ. Βρετανίας του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και λιγότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα με το οποίο οι Βρετανοί πολίτες αποφάσισαν την αποχώρηση της χώρας τους από το μπλοκ των 28 ευρωπαϊκών χωρών.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, μολονότι δεν θα έχει καμία εκπροσώπηση και κανέναν λόγο στην Ε.Ε., αφού θα έχει αποχωρήσει και θα είναι πλέον τρίτη χώρα, η Μ. Βρετανία θα εφαρμόζει τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες κίνησης (προσώπων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εμπορευμάτων) και θα συμμετέχει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, προκειμένου η μετάβαση για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της να είναι ομαλή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα