Συμφωνία για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για θέματα Δικαιοσύνης

Κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τον κύπριο ομόλογό του Ιωνά Νικολάου συμφωνήθηκε να υπογραφεί σχέδιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού και του Κυπριακού υπουργείου Δικαιοσύνης στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντονής συναντήθηκε σήμερα με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωνά Νικολάου και συμφώνησαν να συνάψουν μεταξύ των δύο υπουργείων και των δικαστικών αρχών της Διοικητικής Δικαιοσύνης σχέδιο μνημονίου συνεργασίας. Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε την κυπριακή πλευρά για τις επιτροπές ασύλου και τον τρόπο λειτουργίας τους σήμερα στην Ελλάδα.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η ελληνική πλευρά πρόκειται να προσφέρει τεχνογνωσία σχετικά με υποθέσεις ασύλου αλλά και φορολογικές διαφορές. Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει ειδική μνεία στο μνημόνιο συνεργασίας, με δυνατότητα σύναψης ειδικότερου μνημονίου ανάμεσα στις δικαστικές αρχές των δύο χωρών. Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, ειδικά το κεφάλαιο που αφορά την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ διατυπώθηκε αίτημα από την κυπριακή πλευρά για ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία σε ζητήματα Διοικητικού και Συνταγματικού Δικαίου, αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκτεταμένη αναφορά έγινε πάνω, ακόμη, σε θέματα ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία ως προς την ταυτότητα φύλου και το σύμφωνο συμβίωσης. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης κρατουμένων, ενώ αναφέρθηκαν στη βράβευση της κοινότητας απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης που λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στο κατάστημα κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Τέλος, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των σχετικών προγραμμάτων στις φυλακές, καθώς και για τις ευεργετικές διατάξεις που προβλέπονται στον νόμο 4139/2013 για τους παρακολουθούντες και αποφοίτους αντίστοιχων προγραμμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα