Συμφωνία για την αποχώρηση των σύρων ανταρτών από το Χαλέπι

Σε συμφωνία κατέληξαν σύροι αντάρτες με το συριακό καθεστώς για την αποχώρησή τους από τους θύλακες που κρατούν στο ανατολικό Χαλέπι.

Την συμφωνία ανακοίνωσε οργάνωση ανταρτών και την επιβεβαίωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ και πηγή του συριακού στρατού.

Δεν είναι γνωστό εάν η συμφωνία ισχύει και για τους χιλιάδες πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε υπό πολιορκία περιοχές.

Οι πληροφορίες για συμφωνία έρχονται εν μέσω καταγγελιών από τον ΟΗΕ για αναφορές που μιλούν για μαζικές εκτελέσεις από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Αρχικά, η οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες και οι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί σε θύλακα στο ανατολικό Χαλέπι θα αποχωρήσουν για την επαρχία του Χαλεπιού «το βράδυ».

Αργότερα, ο ρώσος πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι εντός των επόμενων ωρών θα διευθετηθεί η αποχώρηση των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι, αλλά σημείωσε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τους σύρους αμάχους.

«Η συμφωνία αφορά του μαχητές» τόνισε.

«Οι πολίτες μπορούν να μείνουν, μπορούν να πάνε σε ασφαλείς περιοχές, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ανθρωπιστικές διαδικασίες που ισχύουν στο έδαφος. Κανείς δεν θα πειράξει τους αμάχους» σημείωσε.

Ο Τσέρκιν είπε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η επιχείρηση του συριακού στρατού -με την υποστήριξη της Ρωσίας- θα ολοκληρωθεί «μέσα στις επόμενες ώρες».

«Όλοι οι μαχητές, μαζί με μέλη των οικογενειών τους και τους τραυματίες, διασχίζουν τους συμφωνημένους διαδρόμους προς κατευθύνσεις που οι ίδιοι επέλεξαν» είπε ο ρώσος πρεσβευτής.

Πηγή του συριακού στρατού επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμφωνία κατάπαυσης πυρός και σημείωσε ότι η αποχώρηση των ανταρτών θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Από την πλευρά της, η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η συριακή κυβέρνηση, η Ρωσία και το Ιράν φέρουν ευθύνη για τον θάνατο αμάχων στο Χαλέπι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα