«Συμφωνία ή καθυστέρηση;» – Διχάζεται η Wall Street για το Brexit

Με την κρίση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο να βαθαίνει, η Goldman Sachs και η JPMorgan μπορεί να διαφωνούν για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά συμφωνούν σε ένα πράγμα: δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι βλέπει 50% πιθανότητες η Μέι να καταφέρει να επικυρωθεί μια συμφωνία για το Brexit, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές τελικά θα μπλοκάρουν μια έξοδο άνευ συμφωνίας εάν χρειαστεί. Σύμφωνα με την Goldman, υπάρχουν πιθανότητες 15% για μια έξοδο χωρίς συμφωνία και περίπου 35% να μην γίνει καθόλου το Brexit.

«Πράγματι υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που είναι πρόθυμη να αποτρέψει ένα Brexit άνευ συμφωνίας (εάν κληθούν να το κάνουν), αλλά δεν υπάρχει ακόμα πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόθυμη να στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση)», ανέφερε η Goldman σε σημείωμα προς τους πελάτες της σήμερα.

Σύμφωνα με το Reuters, η JPMorgan ανέφερε πως εκτιμά ότι η Μέι θα ζητήσει τώρα παράταση στην προθεσμία της 29ης Μαρτίου.

Οι διαφορετικές απόψεις δύο από τις ισχυρότερες τράπεζες της Wall Street είναι ενδεικτικές του πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουν οι επενδυτές τη δαιδαλώδη πλοκή του Brexit.

«Έχοντας επιλέξει να προσφέρουν επιπλέον χρόνο στην πρωθυπουργό αυτή την εβδομάδα, η εκτίμησή μας είναι ότι μια πλειοψηφία βουλευτών τελικά θα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση προσπαθώντας να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί σε αυτή τη φάση ένα no-deal Brexit», ανέφερε η JPMorgan. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε πιθανόν ότι […] η Τ. Μέι θα επιχειρήσει να καθυστερήσει λέγοντας ότι θα ζητήσει η ίδια παράταση».

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έκαναν λάθος στις προβλέψεις τους για το δημοψήφισμα του 2016. Τότε η εκτίμηση ήταν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα τασσόταν υπέρ του Brexit.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ωστόσο, πολλοί τραπεζίτες ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«[,,,] Ανησυχώ ότι οδεύουμε προς μία έξοδο χωρίς συμφωνία», δήλωσε στέλεχος τράπεζας στο Λονδίνο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, αλλά όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία εξόδου, γινόμαστε λιγότερο βέβαιοι».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα