Συμμαχία ΕΕ και Κίνας για την κλιματική αλλαγή 

Συμμαχία για να ηγηθούν των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα συγκροτήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα αντιδρώντας στην αναμενόμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ απ’ την ιστορική συμφωνία των Παρισίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε μέσω Twitter ότι θα ανακοινώσει στις 3 το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον την απόφασή του κι υπάρχουν φόβοι ότι θα επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η χώρα του θα συμπεριληφθεί σύντομα στη μικρή λίστα χωρών, όπως η Νικαράγουα και η Συρία, που αρνούνται να στηρίξουν τη συμφωνία του 2015.

Αλλά οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να επιταχύνουν τις κοινές προσπάθειες για περιορισμό των εκπομπών ρύπων παγκοσμίως.

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες υπογραμμίζει την «υψηλότερη δυνατή πολιτική δέσμευση» για την εφαρμογή της συμφωνίας, όπως μεταδίδει το BBC.

Το κείμενο, που αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων ενός και πλέον χρόνου μεταξύ Ευρωπαίων και Κινέζων αξιωματούχων, υπογραμμίζει τους κινδύνους από την άνοδο της θερμοκρασίας, την οποία χαρακτηρίζει «θέμα εθνικής ασφάλειας και πολλαπλασιαστικό παράγοντα κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.

Στη διακήρυξή τους Βρυξέλλες και Πεκίνο θα απευθύνουν έκκληση προς όλες τις πλευρές «να τηρήσουν τη Συμφωνία των Παρισίων» την οποία χαρακτηρίζουν «αμετάκλητη» και «ιστορικό επίτευγμα.»

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα