Συμβούλιο ΕΕ: Η ΕΚΤ δεν έχει εντολή για την επιβολή μέτρων για τα NPLs

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει την αρμοδιότητα αναφορικά με το σχέδιό της να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να εξοικονομήσουν περισσότερα κεφάλαια για την κάλυψη των επισφαλών δανείων, αναφέρει σε νομική του γνωμοδότηση το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα περαιτέρω πλήγμα στην πρόταση της ΕΚΤ.

Για να αποτραπεί η συσσώρευση νέου επισφαλούς χρέους εκτός αυτού που υπάρχει ήδη ύψους σχεδόν 850 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ θέλει να εισάγει νέες κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένης μιας προθεσμίας δύο ετών για τα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τις προβλέψεις από τον Ιανουάριο, για τυχόν προσφάτως ταξινομημένο μη εξασφαλισμένο χρέος.

Το προσχέδιο θα διατεθεί για δημόσια διαβούλευση μέχρι την επόμενη εβδομάδα και έχει συγκεντρώσει την αντίδραση διάφορων πλευρών, όπως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, του άλλου νομοθετικού σώματος της Ένωσης που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των μελών του.

Το μη δεσμευτικό έγγραφο του Συμβουλίου, που έχει στην κατοχή του το Reuters, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι ο νόμος που διέπει τις εποπτικές εξουσίες της ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης, “αποτρέπει την ΕΚΤ από το να υιοθετήσει εργαλεία μη δεσμευτικού δικαίου, όπως το προσχέδιο προσθήκης στις οδηγίες της ΕΚΤ στις τράπεζες για τα NPLs”.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υιοθετήσει μέτρα “που αποσκοπούν στη διασφάλιση της συμμόρφωσης των τραπεζών με τα κριτήρια για την ελάχιστη πρόβλεψη, τα οποία δεν είναι, ή δεν είναι ακόμη, το αντικείμενο εναρμόνισης από το νομοθετικό όργανο της ΕΕ”, δήλωσε.

Οι κανόνες της ΕΕ αναφέρουν ότι οι εποπτικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν δεσμευτικά μέτρα για τα κεφάλαια σε συγκεκριμένες τράπεζες, αλλά όχι σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Το έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters, θα συζητηθεί από τους οικονομικούς εκπροσώπους των κρατών της ΕΕ όταν συναντηθούν για να προετοιμάσουν τη μηνιαία συνεδρίαση του Eurogroup.

“Τα κράτη της ΕΕ συνήθως ακολουθούν τις νομικές γνωμοδοτήσεις, αν και οι τελικές αποφάσεις είναι πολιτικές”, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Προτείνει πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα NPLs η ΕΚΤ

Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας του ιδιωτικού τομέα για την διαπραγμάτευση επισφαλούς τραπεζικού χρέους, ελπίζοντας να κάνει την αρχή για μια δυσλειτουργική αγορά που επιβαρύνει τον τραπεζικό τομέα.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης συγκεντρώνουν περί τα 800 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η ΕΚΤ έχει θέσει βασική της προτεραιότητα να αντιμετωπίσει το ζήτημα καθώς αυτά τα επισφαλή χρέη, που είναι τώρα πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, συγκρατούν τον δανεισμό και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων της ΕΚΤ.

Προσφάτως έχει προτείνει πιο αυστηρούς κανόνες για τις προβλέψεις σε σχέση με τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δήλωσε ότι θα επανέλθει με κανόνες για τα παλαιότερα επισφαλή δάνεια, συναντώντας ισχυρή αντίσταση από τις χώρες που τις αφορά περισσότερο, όπως την Ιταλία.

Μια πιθανή λύση για τα NPLs θα ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως αποθήκη για τα επισφαλή χρέη, ένα σύστημα συναλλαγών και αποθήκη δεδομένων συναλλαγών, αναφέρει η ΕΚΤ σε άρθρο που αποτελεί μέρος της εξαμηνιαίας αναθεώρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η πλατφόρμα θα αυξήσει τη διαφάνεια, θα μειώσει το κόστος συναλλαγής, θα βελτιώσει το συντονισμό στην περίπτωση πολλαπλών πιστωτικών απαιτήσεων και θα ανοίξει την αγορά σε νέους επενδυτές, υποστήριξε η ΕΚΤ.

“Η ευρύτερη συμμετοχή των επενδυτών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σειρά σημαντικών οφελών, που με τη σειρά τους καταλήγουν σε χαμηλότερα περιθώρια προσφοράς ζήτησης: ο ανταγωνισμός των τιμών στην αγορά ίσως αυξηθεί και οι επενδυτές με χαμηλότερη ανοχή κινδύνου ίσως εισέλθουν στην αγορά”, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και πιστώσεων φόρου, για τη δημιουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας, αλλά η συμμετοχή του δημοσίου είναι περιττή, καταλήγει η μελέτη.

“Ο ρόλος των αρχών στη δημιουργία μιας πλατφόρμας NPLs θα πρέπει ουσιαστικά να περιορίζεται στο ρυθμιστικό, στην υποστήριξη κατά τη διάρκεια του σταδίου εκκίνησης και στην ενθάρρυνση της συμμετοχής”, προσθέτει η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα