Συμβουλές της ΕΚΤ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια – Φτάνουν στα 921 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε το τελικό έγγραφο κατευθύνσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια , αναφέροντας ότι στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2016 στις σημαντικότερες τράπεζες της Ευρωζώνης ανέρχονταν σε 921 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, το έγγραφο αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι τράπεζες καλούνται να εφαρμόσουν ρεαλιστικές και φιλόδοξες στρατηγικές προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική προσέγγιση του προβλήματος .

Τονίζεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίζουν στα διευθυντικά στελέχη κίνητρα για την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης των ΜΕΔ.

Στο έγγραφο δεν ορίζονται οι ποσοτικοί στόχοι για τη μείωση των ΜΕΔ, αλλά καλούνται οι τράπεζες να χαράξουν στρατηγική η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει σειρά επιλογών πολιτικής, όπως ρύθμιση των ΜΕΔ, υπηρεσίες διαχείρισης προβληματικών δανείων και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

«Οι εποπτικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει τη συνεργασία με τράπεζες που έχουν αυξημένα επίπεδα ΜΕΔ», σημειώνει η ΕΚΤ, προσθέτοντας «η συνεργασία αυτή συνεχίζεται τώρα μετά τη δημοσίευση του τελικού εγγράφου κατευθύνσεων και στο άμεσο μέλλον θα περιλαμβάνει την αποστολή επιστολών προς τράπεζες με αυξημένα επίπεδα ΜΕΔ».

Τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως σημειώνεται , περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια προς την οικονομία και τα διευθυντικά στελέχη αναγκάζονται να αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στη διαχείρισή τους.

Επομένως, απαιτείται η ανάληψη σκόπιμης και αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση. Η ΕΚΤ αναγνωρίζει επίσης ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη υποβάλει και λάβει έγκριση από την ΕΚΤ στα σχέδια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα