Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων

Συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη 30, πραγματοποιούν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης.

Η ΓΕΝΟΠ ζητεί ακύρωση του σχεδίου πώλησης, επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.

Οι κινητοποιήσεις της ομοσπονδίας ξεκίνησαν σήμερα, Παρασκευή, με 3ωρη στάση εργασίας από τις 7 ως τις 10 το πρωί, ενώ θα συνεχιστούν με μικρά black out στο ηλεκτρικό ρεύμα από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το βράδυ της Τετάρτης 25 Απριλίου.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο πρόεδρός της, Γ. Αδαμίδης, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δεν αξίζει να εισέλθει προς ψήφιση, γιατί είναι γραμμένο στο πόδι και προσβάλλει τη ΔΕΗ, τους εργαζομένους και την κοινωνία». Ακόμη, ο κ. Αδαμίδης πρόσθεσε ότι «με την απεργία θέλουμε να καταλάβει ο Έλληνας καταναλωτής πως ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι στόχος του συνδικάτου είναι να υπάρξουν αναγκαστικές διακοπές ρεύματος (όχι μπλακ άουτ) και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «με μία μικρή μείωση του φόρτου εργασίας στο δίκτυο της Κρήτης πιθανότατα να υπάρξει πρόβλημα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αδαμίδης «στην πράξη- καθώς σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει το μονοπώλιο στην παραγωγή- η απεργία θα περιορίσει την προσφορά ενέργειας και οι διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) ανάλογα με τη ζήτηση θα προχωρήσουν σε μεμονωμένες περικοπές φορτίου που θα επηρεάσουν την προσφορά. Δηλαδή το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξουν ολιγόωρες διακοπές ρεύματος ανά περιοχές, πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη ότι θα υποβάλλει τη παραίτησή του, εάν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και βρεθούν επενδυτές για τη μονάδα στη Φλώρινα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα