Συμβατά με το ευρωπαϊκό Δίκαιο τα μέτρα στήριξης σε ΟΣΕ –ΤΡΑΙΝΟΣΕ λέει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι τα μέτρα που είχε λάβει η Ελλάδα για τη στήριξη του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι συμβατά προς το ευρωπαϊκό Δίκαιο για τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και δεν συνιστούν καταχρηστική κρατική βοήθεια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση μετά από έρευνα που άρχισε από το 2011, στόχος αυτών των μέτρων ήταν να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς και η συνέχιση της λειτουργίας των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος σοβαρής διαταραχής της ελληνικής οικονομίας.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως έκρινε τα μέτρα συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, αφού έλαβε υπόψη, κυρίως, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός σιδηροδρομικός τομέας και τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας των σιδηροδρομικών υπηρεσιών για τον πληθυσμό.

Τα εν λόγω μέτρα έχουν ως θεμιτό στόχο, κατά την Επιτροπή, την αποτροπή του κινδύνου σοβαρής διαταραχής της ελληνικής οικονομίας, χωρίς, όμως, να προκαλούν αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

«Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν τις δύο κρατικές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους Έλληνες επιχειρηματίες και επιβάτες, γενικότερα.

Η εν λόγω ενίσχυση θα διευκολύνει, επίσης, τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων και το άνοιγμα του ελληνικού σιδηροδρομικού τομέα στον ανταγωνισμό», σχολίασε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα