Συζήτηση για ακύρωση των επερχόμενων επαχθών μέτρων

Στο τραπέζι τέθηκε πρόσφατα το ενδεχόμενο ακύρωσης των ψηφισθέντων μέτρων για το 2019 και το 2020, δηλαδή της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου. Κατά την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα συζητήθηκε όχι μόνο το ζήτημα του χρέους αλλά και η τύχη των παραπάνω μέτρων, δεδομένων των διαθέσιμων νέων οικονομικών στοιχείων.

Πιο αναλυτικά, πίσω από τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κοντ Γιούνκερ εξετάστηκαν τα θέματα της  διαμόρφωσης της τελικής πολιτικής λύσης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το πλαίσιο εποπτείας της επόμενης μέρας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, οι δύο άνδρες προσδιόρισαν τους στόχους όλων των εμπλεκόμενων μερών που συνοψίζονται στο τρίπτυχο της καθαρής εξόδου από το σημερινό καθεστώς των μνημονίων, της ρύθμισης του χρέους και του περιορισμού των μέτρων λιτότητας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν μετέφερε το πλαίσιο των προθέσεων που έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι για τη μεταχείριση της Ελλάδας αμέσως μετά τη λήξη του μνημονίου και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα στο γεγονός αυτό αποδίδουν τη σκληρή στάση και την επιτακτική απαίτηση για πρόωρες εκλογές τόσο εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ όσο και της Φώφης Γεννηματα η οποία αιφνιδιαστικά συντάχθηκε με τη γαλάζια στρατηγική.

Αναφερόμενος στα ψηφισθέντα μέτρα  μείωσης των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούσαν απαίτηση του ΔΝΤ και ότι τα “σημερινά δεδομένα δεν συνηγορούν στην επιβολή τους”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι “υπάρχει τρόπος να μην εφαρμοστούν μέσω της καταρχήν μετάθεσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο, αν και τότε αξιολογηθούν σαν απαραίτητα”.

Στο δε θέμα τους χρέους, ο πρόεδρος της Κομισιόν αφού έθεσε ως προϋπόθεση την ταχεία ολοκλήρωση της δ΄αξιολόγησης, ανέφερε ότι “οι συμφωνίες θα τηρηθούν κι αυτό αφορά και στη Γερμανία”.

Όσον αφορά στα θέματα διαφθοράς, αφού ζήτησε να ενημερωθεί σε πιο σημείο βρίσκονται οι υποθέσεις που διερευνα η Ελληνική Δικαιοσύνη, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερης σημειολογικής -και όχι μόνο- αξίας να τελεσφορήσουν γρήγορα οι υποθέσεις διαφθοράς, προκειμένου να εμπεδωθεί κλίμα δικαιοσύνης στην κοινωνία ότι δηλαδή οι θυσίες της δεν πήγαν χαμένες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα