Συγχαρητήρια Μέρκελ σε Τσίπρα-Ζάεφ: Είχα χάσει κάθε ελπίδα

Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ έδωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος στη διάρκεια της ομιλίας της στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο. Η  Μέρκελ δήλωσε ότι είχε εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και για αυτό ουσιαστικά θεωρεί ως επιτυχία ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν. Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι σκοπεύει να παραμείνει στην Καγκελαρία έως το 2021.

Η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι «είναι θετικό το ότι η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα αυτό», αλλά και στον ρόλο του ΝΑΤΟ. «Η υπερατλαντική συμμαχία συνήθιζε να εστιάζει στην Αμυνα. Συζητήσαμε με τη Γαλλία και τη διευθέτηση πολιτικών ζητημάτων, καθώς οι διαμάχες δεν μπορούν να επιλύονται μόνο με στρατιωτικά μέσα», είπε η Ανγκελα Μέρκελ.

Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Brexit, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται στις 4 το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ. Θα υπογραμμίσει «τη σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων, απέναντι στην λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού».

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναφερθεί στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην επίλυση του «Μακεδονικού» και την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και σταθερότητας στα Βαλκάνια. Θα σημειώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και θα αναφερθεί στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, καθώς και στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός έφτασε χτες το βράδυ στη γερμανική πόλη προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, στην οποία από χτες συμμετέχουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές,  περισσότεροι από 600 διεθνείς παράγοντες από όλα τα πεδία λήψης αποφάσεων. Μεταξύ αυτών, περίπου 35 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, 50 υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί ‘Αμυνας κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ επίσης εκπροσωπούνται στο υψηλότερο επίπεδο διεθνείς οργανισμοί, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές, ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, καθώς και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, θα έχει συναντήσεις με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ τιμώνται με το βραβείο «Ewald von Kleist»

Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ θα βραβευθούν από κοινού με το βραβείο «Ewald von Kleist» για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρόκειται για το βραβείο που απονέμει η Διάσκεψη από το 2009 για να τιμήσει “ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών”. Μεταξύ εκείνων που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ.

Η απονομή θα γίνει σε επίσημο δείπνο, στις 21:00 ώρα Ελλάδας, στην «Κατοικία του Μονάχου», που αποτελεί την έδρα της βαυαρικής κυβέρνησης, παρουσία των περίπου 500 προσκεκλημένων στη Διάσκεψη.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Μόναχο (ώρα Ελλάδας):

11:30: Συνάντηση με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών
16:00: Ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια
17:00: Συνάντηση με συμπρόεδρο Πρασίνων κα Ανναλένα Μπέρμποκ
18:00: Συνάντηση με πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
21:00: Επίσημο δείπνο κατά το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τιμηθεί από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με το βραβείο «Ewald von Kleist».

Καμπανάκι από την έκθεση του Μονάχου

Ο κόσμος μας δεν είναι όπως πριν, βρίσκεται σε κρίση, οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για διεθνείς συμβάσεις και αμφισβητούν ανοιχτά θεσμούς, όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ. Αυτό, μεταξύ άλλων επισημαίνει η έκθεση της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου, μια έκθεση 100 σελίδων με συμπεράσματα για την κατάσταση στον κόσμο. Όπως γράφει ο επικεφαλής της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ «δημιουργείται μια νέα εποχή ανταγωνισμών για την εξουσία ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, που συμβαδίζει με ένα σχετικό κενό εξουσίας σε ό,τι αφορά την φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων».

Μεταξύ άλλων, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η νέα εποχή ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων -για την οποία η Δύση δείχνει να είναι απροετοίμαστη- να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ενώ τονίζει την ανάγκη η Ευρώπη  να παίξει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική.

Στις αρχές του 2019 υπάρχει διάχυτη μια αίσθηση πως ο κόσμος όχι απλώς γίνεται μάρτυρας μιας φαινομενικά ατελείωτης σειράς μικρότερων και μεγαλύτερων κρίσεων, αλλά πως υπάρχει ένα πιο θεμελιώδες πρόβλημα, πως τα πράγματα δεν πάνε καλά, αναφέρει η έκθεση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με τέσσερις θητείες στη θέση αυτή, ομολογεί πως «το δοκιμασμένο και γνώριμο πλαίσιο της τάξης δέχεται ισχυρές πιέσεις αυτή τη στιγμή». Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη: «Αυτή η παγκόσμια τάξη που γνωρίζαμε κάποτε, που είχαμε συνηθίσει, και που κάποιες φορές μας έκανε να νοιώθουμε άνετα, αυτή η παγκόσμια τάξη δεν υπάρχει πλέον».

Πολλοί πιστεύουν επίσης πως αυτό που είναι γνωστό ως η φιλελεύθερη διεθνής τάξης έχει υποστεί τέτοια ζημιά που είναι δύσκολο να επιστρέψει στο status quo ante. Όπως το έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, δεν πρόκειται για ένα «ιντερλούδιο στην ιστορία προτού επιστρέψουμε στην κανονικότητα (…) διότι επί του παρόντος βιώνουμε μια κρίση αποτελεσματικότητας και αρχών στην σύγχρονη παγκόσμια τάξη μας, που δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο πώς λειτουργούσε προηγουμένως».

Έτσι, το μεγάλο αίνιγμα είναι αν αυτό που βιώνουμε είναι ένα μεγάλο ανακάτεμα στα κομμάτια του παζλ της διεθνούς τάξης, αν θα μπορέσουν οι υπερασπιστές της μετά το 1945 διεθνούς τάξης να διατηρήσουν τα βασικά στοιχεία της και να ξαναενώσουν ορισμένα από αυτά, ή αν ο κόσμος θα συνεχίσει να κινείται προς μια «τέλεια καταιγίδα», όπως προειδοποίησε ο πρώην Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, η οποία θα είναι η αθροιστική επίπτωση αρκετών κρίσεων που συμβαίνουν ταυτόχρονα και η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει το παλαιό διεθνές σύστημα πριν καν ξεκινήσουμε να χτίζουμε ένα νέο.

Η έκθεση επικεντρώνεται στη μεγάλη γεωπολιτική ρευστότητα. Σημειώνει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επαναδιαπραγματεύονται όλους τους όρους, αμφισβητούν διεθνείς συμβάσεις, συμμαχίες και πανίσχυρους οργανισμούς, ακόμη και το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Επίσης, η ΕΕ εμφανίζεται απροετοίμαστη στην κρίσιμη φάση διεθνών ανακατατάξεων.

Με δεδομένες τις ραγδαίες αλλαγές, «οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλήξουν σε μακροπρόθεσμες, στρατηγικές προσεγγίσεις και να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου η Ευρώπη να είναι κάτι περισσότερο από μια “σκηνή σοβαρού στρατηγικού ανταγωνισμού” για άλλους παίκτες», σημειώνει η έκθεση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα