Συγκρούσεις στην Ονδούρα σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης

Riot policemen remove rocks from a road after supporters of LIBRE blocked it during a nationwide protest against the re-election bid of Honduras President Juan Orlando Hernandez for the 2017 election, in ZambranoΕπεισόδια ξέσπασαν χθες στην Ονδούρα, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές οι οποίοι είχαν αποκλείσει σταθμούς διοδίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος να καταστήσει εφικτή την επανεκλογή στην προεδρία του Juan Hernandez.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν επίσης για τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων και το κόστος της ηλεκτροδότησης.

Οι κινητοποιήσεις, στις οποίες κάλεσε το Κόμμα Ελευθερίας και Επανίδρυσης (LIBRE), έγιναν σε περιοχές στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της κεντροαμερικανικής χώρας.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι συνελήφθησαν στα επεισόδια αυτά, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Το LIBRE είναι το κόμμα του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια, που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009.

Ο Hernandez, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό Εθνικό Κόμμα, δεν έχει αποκαλύψει εάν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα.
Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ονδούρας ακύρωσε έναν νόμο που απαγόρευε στους εν ενεργεία προέδρους να θέτουν υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Η δυνατότητα επανεκλογής του αρχηγού του κράτους βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης στην Ονδούρα πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα, με το Εθνικό Κόμμα να τάσσεται τότε κατά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα