Συγκροτείται Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis

Το δρόμο για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, θα ανοίξει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να συνδράμουν όλοι στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, λέγοντας ότι αυτό το νόημα έχει και η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο κ. Τζανακόπουλος έχει δηλώσει ότι η Προανακριτική Επιτροπή είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, τοποθέτησε χρονικά τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής μετά την Καθαρά Δευτέρα, που είναι στις 19 Φεβρουαρίου.

 

Ειδικότερα την προετοιμασία της πρότασης έχει αναλάβει ο νομικός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, και αυτή πιθανό να κατατεθεί εντός της ημέρας. Από τη στιγμή της κατάθεσης της πρότασης αναμένεται να δοθεί ένα διάστημα 7 ημερών ως τη συζήτηση στην Ολομέλεια και την απαιτούμενη μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι το διάστημα αυτό οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος να ζητήσουν τη συγκρότηση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφανθεί επί της βασιμότητας των αδικημάτων (και όχι επί της παραγραφής).

Πληροφορίες αναφέρουν πώς επιθυμία του Μαξίμου είναι η διάρκεια των εργασιών να είναι σύντομη εφόσον τα αδικήματα για απιστία, δωροδοκία και δωροληψία, είναι παραγεγραμμένα με βάση τον νομο περί ευθύνης υπουργών (νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για την ύπαρξη διαφορετικών νομικών απόψεων γύρω από το ζήτημα της παραγραφής της δωροδοκίας).

Στόχος της κυβέρνησης είναι από τη μία να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης έως της απόδοσης ευθυνών, από την άλλη θέλει να αποφύγει την εμπέδωση εντυπώσεων ότι επιδίδεται σε “κυνήγι μαγισσών”, και επενδύει σε κλίμα παρατεταμένης σκανδαλολογίας (σχετικές ανησυχίες ακούγεται πως εκφράστηκαν στις συνεδριάσεις του Πολιτικούς Συμβουλίου).

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμιζε την Παρασκευή:
“είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης”. Και πρόσθεσε: “Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα”.

Εφόσον η Προανακριτική ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές συνεδριάσεις, η υπόθεση θα αναπεμφθεί στον Εισαγγελέα προκειμένου να επικεντρώσει στην έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδίκημα το οποίο είναι διαρκές και δεν παραγράφεται, είναι δε πιθανότερο να οδηγήσει σε καταδίκες εφόσον αποδειχθεί ενοχή.

Στην ομιλία του σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει την ανάγκη η κυβερνητική πλειοψηφία να συνδράμει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αν και αναμένεται τα πυρά του να στραφούν κατά κύριο λόγο προς τα “εν ενεργεία” ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα αναφερθεί κι σε δύο ακόμη άξονες που παραπέμπουν σε ζητήματα της επικαιρότητας. Ειδικότερα θα μιλήσει για τη θετική πορεία της οικονομίας και τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές αλλά και στους βασικούς στόχους για το προσεχές διάστημα όσο και μετά. Επίσης θα τονίσει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια επίλυσης του Μακεδονικού, καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και επίκειται τις επόμενες μέρες συνάντησης μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών Κοτζιά και Ντιμιτρόφ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα