Συγκροτείται Επιτροπή που θα προτείνει θέσεις για την απομείωση του χρέους

xreosΗ Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συγκρότηση της Υποεπιτροπής που θα προτείνει θέσεις για την απομείωση του χρέους.

Τη συγκρότηση Υποεπιτροπής για το δημόσιο χρέος και την απομείωσή του πρότεινε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ο πρόεδρός της βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας.

Το χρέος, ένα πρόβλημα που αυτή την περίοδο έχει τεθεί στην ατζέντα συγκεκριμένα από Θεσμούς, από μέρη των Θεσμών και από την Ελληνική Κυβέρνηση, με αναφορές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν είναι μια ουδέτερη έννοια. Πίσω από αυτό κρύβονται εφαρμοσμένες πολιτικές, πολιτικές ακραίας λιτότητας, με συνέπειες τραγικές για τη χώρα και το λαό.

Με άλλα λόγια, αντί της σύγκλισης και της αλληλεγγύης, επλήγησαν κατάφωρα οι συνθήκες διαβίωσης και υποβάθμισαν το επίπεδο ζωής του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, έπληξαν την κοινωνική συνοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και εν τέλει τη

Ο Μ. Μπαλαούρας πρότεινε η Υποεπιτροπή να πλαισιωθεί από εμπειρογνώμονες, που έργο της θα είναι η συλλογή στοιχείων, η παρακολούθηση των εξελίξεων και η υποβολή προτάσεων για την απομείωση του χρέους. Χρήσιμα θα είναι τα πορίσματα και τα στοιχεία της «Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους» που συστήθηκε τον Απρίλιο του 2015 με πρωτοβουλία της τότε Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου. Οι θέσεις και τα πορίσματα της Υποεπιτροπής  θα είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης και της Επιτροπής Οικονομικής Βοήθειας προς την Ελλάδα, που έχει συσταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η διαφορά της Επιτροπής του 2015 με την Υποεπιτροπή που πρότεινε ο κ. Μπαλαούρας είναι ότι σ’ εκείνη μετείχαν μόνο εμπειρογνώμονες, ενώ σ’ αυτή θα μετέχουν βουλευτές πλαισιωμένοι και από εμπειρογνώμονες (από τον ΟΗΕ, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τις Υπηρεσίες Επιστημονικών Μελετών της Βουλής, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το ΚΕΠΕ, το ΕΚΚΕ κ.λπ.), και επιδίωξή της θα είναι η εύρεση κοινού τόπου για την απομείωση του χρέους.

Τέλος, ο Μ. Μπαλαούρας τόνισε: «Νομίζω, και όλοι θα πρέπει να το δεχτούμε, ότι η Βουλή δεν μπορεί να απουσιάσει από αυτό το ιστορικό γίγνεσθαι.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα