Στ. Κούλογλου: Ο Σόιμπλε θέλει να προσαρμόσει το ευρώ στα δικά του μέτρα

Ο κ. Σόιμπλε θέλει να χρησιμοποιήσει πιθανή κρίση την Ευρωζώνη και να προσαρμόσει το ευρώ στα δικά του μέτρα. Ένα σκληρό ευρώ από το οποίο θα είναι αποκλεισμένες οι περισσότερες χώρες του Νότου της Ευρώπης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4, την εκπομπή «Πες το θέμα» και τον  Λευτέρη Αρβανίτη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου ανέφερε για την πρόσφατη παρέμβαση του κ. Στουρνάρα ότι κανονικά η Τράπεζα της Ελλάδος και ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να ανησυχούν για άλλα πράγματα, για το ότι στην Ελλάδα έχουμε επτά χρόνια ύφεση και οι άνθρωποι δεν έχουν βοηθηθεί καθόλου. Να μην βλέπουν μόνο τους αριθμούς. Οι αριθμοί αρχίζουν ναι είναι καλύτεροι αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην ευημερούν. Η  ΤτΕ κανονικά από τη θεσμική της θέση θα έπρεπε να πει ότι τα μέτρα για το επίδομα στους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ δεν είναι αντίθετα και δεν θα έπρεπε να παγώσουν τις ρυθμίσεις για το χρέος.

Το χρέος αφορά την πρώτη αξιολόγηση. Αυτή έκλεισε και με τη συμφωνία του Μαΐου έπρεπε να προχωρήσουμε για τη ρύθμιση του χρέους. Τα υπόλοιπα είναι αντίποινα. Η ΤτΕ θα έπρεπε να τα προσδιορίσει ως τέτοια. Η σημερινή τοποθέτηση Στουρνάρα είναι πολιτική κίνηση, ενταγμένη σε συνολικότερο πολιτικό παιχνίδι. Όλοι πλέον στο εξωτερικό γνωρίζουν και γνωρίζουμε ότι υπάρχει σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης γιατί το Βερολίνο θέλει να αλλάξει τον Τσίπρα και να βάλει τον κ. Μητσοτάκη καθώς θεωρεί ότι θα του κάνει καλύτερα τη δουλειά.

Δεν έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις. Πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι για την πολιτική διαπραγμάτευση με την Μέρκελ. Για πολλούς λόγους: δεν έχει πάρει ποτέ σαφή θέση, είναι καιροσκόπος, έχει εκλογές. Ακολουθεί πάντα αυτά που θέλει ο Σόιμπλε και δεν έχει βάλει ποτέ φρένο στις διαρκείς τρικλοποδιές του, εκτός από τον Ιούλιο του 2015 όπου επικράτησε το σχέδιο για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Από τη Μέρκελ δεν μπορούμε να περιμένουμε πάρα πολύ πράγματα. Το προσφυγικό που την απασχολούσε έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα στα ΜΜΕ, συνεχίζει βέβαια να υπάρχει ως πραγματικό πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά η συσπείρωση γύρω από τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες και πολιτικές δυνάμεις είναι χωρίς προηγούμενο. Για πρώτη φορά έχει φανεί τόσο ανοιχτά η ρήξη και υπόγεια σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, ανάμεσα στην Κομισιόν και στην Γερμανία και μεταξύ Σοσιαλιστών & Δημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος από την άλλη. Έχουμε μεγάλη συμπαράσταση και για τις εργασιακές σχέσεις, που είναι από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ όπως εκφράστηκε με τα αντίποινα που επέβαλαν για ένα θέμα που είναι αποκλειστικά αρμοδιότητας της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή η μόνη αριστερή κυβέρνηση στη Ευρώπη είναι η ελληνική. Οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις του Νότου της Ευρώπης αποχωρούν. Ο Ολάντ κακήν-κακώς. Ο Ρέντσι έφυγε και η Ιταλία είναι σε πολιτικό κενό. Έχει μείνει μια ασταθής κυβέρνηση στην Πορτογαλία που νομίζω θα είναι το επόμενο ντόμινο που θα πέσει αν πέσει και το ελληνικό. Γι’ αυτό αντιδρούν τόσο έντονα και οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες καθώς καταλαβαίνουν ότι η Δεξιά επικρατεί παντού με έναν καταθλιπτικό τρόπο.

Ένας λογικός άνθρωπος θα έκλεινε το ελληνικό θέμα και θα προχωρούσε δεδομένου και του ότι η οικονομία στην Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ο κ. Σόιμπλε όμως δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ το σχέδιό του. Το λέει άλλωστε. Ισχυρίζεται πως δεν καταλαβαίνει γιατί οι Έλληνες πρέπει να έχουν μεγαλύτερες συντάξεις από τους Βουλγάρους ή του Σλοβάκους που παίρνουν 250-300 ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική που θα εφαρμόσει τους εξυπηρετεί απολύτως. Είναι και στην ίδια πολιτική οικογένεια.

Ο κ. Σόιμπλε θέλει να χρησιμοποιήσει πιθανή κρίση την Ευρωζώνη και να προσαρμόσει το ευρώ στα δικά του μέτρα. Ένα σκληρό ευρώ από το οποίο θα είναι αποκλεισμένες οι περισσότερες χώρες του Νότου της Ευρώπης. Μπορεί να του βγει θετικά το θέμα καθώς έχει επικρατήσει στα Μέσα και το αρνητικό στερεότυπο για τη χώρα μας: «Να, άρχισε πάλι ο Τσίπρας να είναι επαναστάτης» γράφουν. Διαδίδεται και μια θεωρία συνωμοσίας ότι επίτηδες στείλαμε τον μετανάστη που έριξε στο γκρεμό την κοπέλα στην Κέρκυρα. Άρα ακόμη και την κρίση ο Σόιμπλε μπορεί να την χρησιμοποιήσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Επομένως βλέπω λίγα τα περιθώρια σοβαρής αντιμετώπισης του σχεδίου που υπάρχει εκ μέρους Σόιμπλε.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού και μάλιστα βάρβαρου. Η πολιτική είναι να ροκανίσουν όλη την πολιτική βάση που έχει μείνει στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση έτσι ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει όλες τις συμφωνίες, έχει τιμήσει την υπογραφή της, όλοι είναι μαζί της στην Ευρώπη. Αλλά δεν θα καθίσει να αυτοκτονήσει πολιτικά. Αν της ζητήσουν κάτι τέτοιο πρέπει κατά τη γνώμη μου να αντιδράσει και όχι να κάνει και άλλους συμβιβασμούς έξω από αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί. Αν κάνει τώρα ένα τέτοιο συμβιβασμό μετά από τρεις μήνες θα ζητήσουν να δώσουμε και τα γυναικόπαιδα.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο με την εκλογή Τραμπ πηγαίνει πολύ προς τα δεξιά. Σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την οικονομική κρίση είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να κάνεις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσεις τη ζωή του κόσμου. Το βασικό μέλημα είναι να διατηρηθείς ως βασική, αξιόλογη πολιτική δύναμη για να παίξεις το παιχνίδι γιατί το εκκρεμές θα αλλάξει κάποια στιγμή. Μέχρι να πάρει την αντίθετη πορεία πρέπει να διατηρήσεις τις δυνάμεις σου και αυτό είναι το βασικό καθήκον. Όχι να τους αφήσεις να σε ροκανίσουν και να σε οδηγήσουν σε κατάρρευση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα