Στ. Κούλογλου: Να μη μιλάμε για την Αφρική μόνο όταν φτάνει στο χείλος του γκρεμού

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, προεδρεύοντας της συνεδρίασης, επεσήμανε την ανάγκη μετάλλαξης του κράτους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας σε ένα θεσμό που οι πολίτες του θα υποστηρίζουν αισθανόμενοι ότι τους προστατεύει.

 

Στην Κεντρικοαφρικανική Δημοκρατία οι τελευταίες ειρηνευτικές προσπάθειες απέτυχαν και η κατάσταση είναι ανησυχητική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους ώστε να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης για την ειρήνευση και την ασφάλεια στην χώρα, που υπογράφτηκε το καλοκαίρι χωρίς όμως να φέρει αποτελέσματα. Προς αυτό τον σκοπό οι Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης συνεδρίασαν σήμερα από κοινού για να διατυπωθούν πιθανές λύσεις.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, προεδρεύοντας της συνεδρίασης, επεσήμανε την ανάγκη μετάλλαξης του κράτους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας σε ένα θεσμό που οι πολίτες του θα υποστηρίζουν αισθανόμενοι ότι τους προστατεύει. Επίσης τόνισε την σημασία της μεταρρύθμισης της οικονομίας που βασίζεται στην βία, τον πόλεμο, την πορνεία και την εκμετάλλευση, προς μια κατεύθυνση λειτουργική σε περίοδο ειρήνης και ευημερίας.

Συγκεκριμένα ανοίγοντας την συνεδρίαση ο Στέλιος Κούλογλου είπε τα εξής:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ανάπτυξης για την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πρέπει να σταματήσουμε να συζητούμε για αυτή την χώρα μόνο όταν βρίσκεται σε βαθιά κρίση, όπως ήταν κάποιες φορές στο παρελθόν.

Μέχρι το 2014 η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θεωρείτο ένα «μικρό ορφανό» που λάμβανε μια πενιχρή βοήθεια μόνο από διεθνείς δωρεές, παρά το γεγονός ότι ο λαός της είναι ένας από τους φτωχότερους και τους πιο ανασφαλείς στον κόσμο, εξαιτίας της αποικιοκρατίας, των συγκρούσεων, των στρατιωτικών πραξικοπημάτων, της διάσπαρτης βίας, των άπληστων ελίτ, της εκμετάλλευσης και της απουσίας ενός υπεύθυνου και λειτουργικού κρατικού μηχανισμού.

Από το 2013 που ξέσπασε η κρίση αναγκάζοντας ένα εκατομμύριο Κεντροαφρικανούς (το 20% του πληθυσμού της χώρας) να μετατοπιστούν, το 2014 η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ εν προκειμένω προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, να φέρουν την ειρήνη και να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη.

Τον Ιούλιο του 2014 η ΕΕ μαζί με τρία κράτη-μέλη, την Γαλλία την Γερμανία και την Ολλανδία, από κοινού έστησαν το Ταμείο Beku με αρχικό προϋπολογισμό τα 64 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά έφτασαν τα 230 εκατομμύρια εκ των οποίων ακόμη δεν έχουν διατεθεί τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Το μοντέλο και η λειτουργία του Ταμείου σκοπό είχε να προωθήσει την σταθερότητα, την ανοικοδόμηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και να προσφέρει ικανοποιητική απάντηση στα σύνθετα ζητήματα της κρίσης και της μετάβασης από την μια εποχή στην άλλη, αγγίζοντας σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά θέματα.

Στα ΜΜΕ, όμως, δεν ακούμε συχνά για τα όσα συμβαίνουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η κατάσταση όμως είναι ανησυχητική και δεν φαίνεται να βελτιώθηκε πολύ από τον περασμένο χρόνο που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο για την αρωγή προς την χώρα.

Τον Ιούλιο, υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης, συμφωνήθηκε ένας νέος οδικός χάρτης για την Ειρήνη και την Συμφιλίωση. Όμως η βία συνεχίζεται και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται. Πολίτες σκοτώνονται, παιδιά βιάζονται και οι πληθυσμοί μετατοπίζονται. Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου. Όμως η βοήθεια προς την χώρα είναι ελάχιστη.

Ακόμη περισσότερο, η ανθρωπιστική βοήθεια, την ώρα που ο μισός πληθυσμός της έχει σημαντικές ανάγκες, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη να δοθεί μιας και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους εθελοντές.

Συνεπώς, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μπορούν να συνοψισθούν σε πέντε ερωτήματα:

Πώς θα μεταλλάξουμε το κράτος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας σε ένα θεσμό που οι πολίτες θα υποστηρίζουν και θα νιώθουν ότι τους προστατεύει;

Πώς θα κάνουμε την οικονομία να αλλάξει κατεύθυνση και από την πορνεία, την εκμετάλλευση, την βία και τις συγκρούσεις, στις οποίες βασίζεται τώρα, να στραφεί προς την ευημερία εντός καθεστώτος ειρήνης;

Πώς θα περιορίσουμε την βία και κατόπιν θα αφοπλίσουμε και θα επανεντάξουμε τις ένοπλες ομάδες, τερματίζοντας την ανομία αλλά ταυτοχρόνως υποστηρίζοντας την συμφιλίωση;

Πώς θα διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι έχουν ανάγκες λαμβάνουν την βοήθεια που χρειάζονται;

Και τέλος, τι ρόλο θα αναλάβουν σε αυτή τη μετάβαση οι γείτονες και οι εξωτερικοί παρατηρητές, όπως η Ε και ο ΟΗΕ, πέραν από αυτό που έχουν μέχρι στιγμής;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα