Στ. Κούλογλου: Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

«Πώς θα επιστραφούν τα χρήματα στους Έλληνες», ρωτάει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφερόμενος στα κέρδη του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα, με αφορμή σχετική καμπάνια της γαλλικής εφημερίδας «Humanitè».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυο θεσμοί είχαν συμφωνήσει το 2013 τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Τα ποσά αυτά αγγίζουν τα 2,5 δισεκατομμύρια για το ΔΝΤ και τα 7,5 δισεκατομμύρια για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το 2015, όμως, αυτή η συμφωνία αθετήθηκε με την αιτιολογία πως είναι απόφαση των κρατών-μελών.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής και διευθυντής της εφημερίδας, Patrick Le Hyaric, με τον οποίο ο Στέλιος Κούλογλου συνδιοργάνωσε την έκθεση γελοιογραφίας που λογοκρίθηκε από το ευρωκοινοβούλιο, προσπαθεί μέσω αυτής της εκστρατείας, που βρίσκεται στο στάδιο συλλογής υπογραφών, να ευαισθητοποιήσει τη γαλλική κοινή γνώμη και κατ’ επέκταση την γαλλική κυβέρνηση, ώστε να ζητήσει από τους δυο θεσμούς να επιστρέψουν τα κέρδη στην Ελλάδα.

Ο Στέλιος Κούλογλου θέτει τα εξής ερωτήματα στην Επιτροπή: 1) Τι στάση προτίθεται να κρατήσει σχετικά με το αίτημα επιστροφής των κερδών των ελληνικών ομολόγων; 2) Θεωρεί εποικοδομητική τη στάση ορισμένων κρατών-μελών που αντιτίθενται σε αυτό το ενδεχόμενο; 3) Με ποιο τρόπο και συγκεκριμένο πλαίσιο σκοπεύει να διορθώσει αυτή την αλλαγή στάσης από το 2015;

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα