Στ. Κούλογλου: Η ψηφιακή παιδεία απάντηση στο φαινόμενο των fake news

Ως εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά στη σύγχρονη συγκυρία, χαρακτήρισε το φαινόμενο των fake news, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Εξήγησε, δε, ότι ως απάντηση στο πρόβλημα είναι η καλλιέργεια ψηφιακής παιδείας στους χρήστες του διαδικτύου, με την ίδια επιτακτικότητα όπως στα παλαιότερα χρόνια γινόταν η εκμάθηση του αλφαβήτου.

«Καθημερινά πάρα πολλοί χρήστες του διαδικτύου ενημερώνονται από τα social media, όπου όμως είναι πολύ διαδεδομένη και εύκολη η διάδοση των ψευδών ειδήσεων», παρατήρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως αποτελεί διαχρονική συνήθεια των αναγνωστών «να διαβάζουν ό,τι τους ικανοποιεί. Λίγοι αγοράζουν μια εφημερίδα μόνο επειδή είναι αξιόπιστη και έγκυρη. Αντιθέτως, επιλέγουν την εφημερίδα που αγοράζουν και επειδή κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την οποία σκέφτονται και εκείνοι».

Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε πως και οι δημοσιογράφοι φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης καθώς διευκόλυναν την απώλεια της αξιοπιστίας τους ωθώντας παράλληλα το κοινό να ενημερώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σύμφωνα με τις έρευνες μόνο το 5% στην Ελλάδα εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους και μόνο το 2% εμπιστεύεται τα κανάλια. Οι εφημερίδες είναι σε ελεύθερη πτώση. Παρόλα αυτά, διατηρούνται και προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό το αντίβαρο στην ανεπαρκή ενημέρωση μέσω των social media».

Επίσης, ο ευρωβουλευτής δήλωσε ότι δυστυχώς δεν τρέφει πολλές ελπίδες στην «αυτορρύθμιση» του διαδικτύου ή στις υποσχέσεις για έλεγχο των ψευδών ειδήσεων από μεγάλες εταιρείες όπως η Google και το Facebook, καθώς «οι αλγόριθμοί τους αναζητούν τα περισσότερα κλικ, γιατί αυτά φέρνουν περισσότερη διαφήμιση. Όσο λοιπόν τα fake news φέρνουν κλικ και άρα κέρδος, δεν νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε στις δηλώσεις αυτών των εταιρειών».

«Αυτό που λείπει από όλους μας είναι η ψηφιακή παιδεία. Όπως κάποτε ήταν απαραίτητη για την πρόοδο η γνώση της αλφαβήτας πλέον είναι απαραίτητο το ψηφιακό αλφάβητο, και η εκπαίδευση των μαθητών από μικρή ηλικία να ξεχωρίζουν την αληθινή από την ψεύτικη είδηση. Είχα παρουσιάσει στο ευρωκοινοβούλιο μια δασκάλα που έκανε αυτό το πειραματικό μάθημα σε ένα σχολείο της Γαλλίας με εκπληκτικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «οι πολίτες που δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και διαμορφώνουν την ψήφο τους μέσα από διαστρεβλωμένες ειδήσεις, δεν είναι υγιείς πολίτες, ούτε ζουν σε μια υγιή δημοκρατία, καθώς τα fakes news σήμερα είναι συνδεδεμένα σε σημαντικό βαθμό από οικονομικά συμφέροντα».

Όμως και οι δημοσιογράφοι, όπως είπε ο ευρωβουλευτής, οφείλουν να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους και να αποτελέσουν εναλλακτικό πόλο ενημέρωσης. Οι αναγνώστες θα διαπιστώσουν ότι η ενημέρωσή τους από τα social media είναι ανεπαρκής και θα αναζητήσουν και πάλι την έγκυρη πληροφορία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα