Στ. Κούλογλου για τακτική ΝΔ: Κράτα Γερούν, κράτα Πάνο

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον Πάνο Καμμένο ή πίσω από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το «Μακεδονικό» και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με την ιστορική ευθύνη που του οφείλει, μιας και η παράταξή του κληροδότησε το πρόβλημα στην χώρα, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνεντεύξεις του, σχολιάζοντας πως η Νέα Δημοκρατία με την στάση της πέρασε από το «’κράτα Γερούν’ στο ‘κράτα Πάνο’».

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και στην Λώρα Ιωάννου, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, σχολίασε πως «δεν επρόκειτο για ενημέρωση για την διαπραγμάτευση, η οποία άλλωστε τώρα ξεκίνησε. Η συνάντηση έγινε ενόψει των συγκεντρώσεων στις οποίες θα συμμετείχε και η εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε κατόπιν ότι δεν λύνονται αυτά τα πράγματα με συλλαλητήρια. Η σημαντική και εθνικά υπεύθυνη δήλωσή του αυτή τον διαφοροποιεί από την στάση της Εκκλησίας το 1992, που είχε συμβάλει σε εκείνον τον εθνικιστικό πυρετό, που μας οδήγησε σε μια τρομερή διπλωματική ήττα».

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μια πρόταση λύσης τότε, όμως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αντρέας Παπανδρέου, που ήθελε να ξαναπάρει την διακυβέρνηση, δεν τον άφησαν να την περάσει. Τότε είχαμε την ευκαιρία να βρούμε μια λύση – αυτή που ψάχνουμε σήμερα – αλλά δεν τα καταφέραμε γιατί κέρδισε ο εύκολος πατριωτισμός. Χτίστηκαν πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτόν τον πατριωτισμό», παρατήρησε ο Στ. Κούλογλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, και υπογράμμισε πως «κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η πρακτική και να υπάρξει εθνική συνεννόηση ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις».

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να παρουσιάσει την θέση της για το «Μακεδονικό» και να τηρήσει μια υπεύθυνη στάση. «Όταν κληροδοτείς ένα πρόβλημα σε μια χώρα πρέπει να έχεις το ιστορικό φιλότιμο να βοηθήσεις στην λύση του», είπε προσθέτοντας ότι διακρίνει στις πολιτικές δυνάμεις εκτός από την ΝΔ διάθεση για στήριξη της προσπάθειας επίλυσης. Επίσης, ο Στ. Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος και στους Κατερίνα Δούκα και Γιώργο Πιέρρο, τόνισε πως το ενδεχόμενο να πέσει η κυβέρνηση από το «Μακεδονικό», είναι μια φαντασίωση του κ. Μητσοτάκη.

«Ο κ. Καμμένος θα κρατήσει εθνικά υπεύθυνη στάση. Θα βάλει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από τα δικά του στενά κομματικά συμφέροντα», εκτίμησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ωστόσο πως «δεν έχουμε δημοκρατία ούτε του κ. Καμμένου, ούτε του κ. Μητσοτάκη. Δεν αποφασίζουν τα κόμματα, όπως έχουμε την κακή συνήθεια στην Ελλάδα, αλλά οι βουλευτές, που αντιπροσωπεύουν τον λαό. Έτσι λειτουργεί το πολίτευμα. Ο κάθε βουλευτής θα κάνει αυτό που αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, απορρίπτοντας τα σενάρια περί δημοψηφίσματος και τονίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρξει αυτή την φορά λύση στο «Μακεδονικό» σχολίασε πως «έχουμε χάσει το κύρος μας από αυτή την ιστορία. Γινόμαστε μέρος του βαλκανικού προβλήματος, αντί να δίνουμε λύσεις, να αναβαθμίζουμε τη θέση μας στην περιοχή και να γίνουμε δύναμη σταθερότητας». Σημείωσε, δε, πως εάν υπάρξει αποτυχία στις διαπραγματεύσεις, αυτή θα χρεωθεί διεθνώς στην Ελλάδα.

Παρακολουθείτε ολόκληρες τις συνεντεύξεις:

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα