Στ. Κοντονής: Το Σύνταγμα είναι σαφές για την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών

stauros-kontonis«Το Σύνταγμα είναι σαφές», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» σχετικά με το ζήτημα της παράτασης θητείας των δικαστών κατά δύο έτη, που επιδιώκεται από ορισμένους ανώτατους και ανώτερους δικαστές και προσέθεσε:

 

«Οι δικαστές, κατά την αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν, θεμιτή και εύλογη σε ορισμένα σημεία, δεν πρέπει ξεχνάνε τη βασική τους ιδιότητα: ότι είναι δικαστές. Και ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και αν διαταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη από συμπεριφορές και φαινόμενα που δεν συνάδουν με το λειτούργημά τους, τότε αυτό είναι μεγάλο κακό για το κράτος δικαίου και μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία».

Σχετικά με την ίδρυσης της νέας δικαστικής Ένωσης, της Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μας πέφτει λόγος» και εξήγησε: «Το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία, κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς, είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς, είτε από το κράτος. Επομένως, οποιαδήποτε συζήτηση, δεν αφορά την κυβέρνηση και δεν αφορά το κράτος. Πρόκειται περί συνδικαλιστικών ζητημάτων τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τα προσεγγίσουν και να τα λύσουν, λαμβάνοντας υπόψη κάτι πάρα πολύ απλό: ότι για την κοινωνία και τον πολίτη, ο δικαστής, είτε αποδίδει δικαιοσύνη, είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές».

Παράλληλα, με αφορμή τα επεισόδια κατά τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία. Υπήρχαν όμως και θα υπάρχουν και μετά την κρίση. Πρέπει να υπάρχει μια εκκαθάριση των απαιτήσεων των δανειστών και των οφειλετών. Είναι πρωτόγνωρη διαδικασία. Πετύχαμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης πολλά σημαντικά πράγματα για την πρώτη κατοικία, παρά τις αντιδράσεις των δανειστών. Εμείς κερδίσαμε τελικά με σφοδρή επιμονή και σύγκρουση. Οι επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων που εκτελούν το καθήκον τους, δε συνάδουν με μια πολιτισμένη κοινωνία».

Ακόμη, ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος στην διαφθορά,τόνισε:

«Αυτή η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται με τα συμφέροντα, δεν συμβιβάζεται με τη μόνιμη κατάσταση της διαφθοράς των τελευταίων 30 χρόνων, η οποία οδήγησε τη χώρα εδώ που την έχει οδηγήσει. Διότι αυτό που ζούμε έξι χρόνια τώρα, δεν έπεσε από τον ουρανό, ούτε είναι η κακιά μας τύχη. Οικοδομήθηκε με μεγάλη συνέπεια από το σύστημα της πλουτοκρατίας και της κλεπτοκρατίας. Κάποιοι αυτά τα χρόνια έχουν πλουτίσει. Και αντίθετα, υπήρχαν πολιτικές οι οποίες οδηγούσαν σε απόγνωση τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού».

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Εν τω μεταξύ, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μεταξύ των άλλων, τέθηκε το ζήτημα της ίδρυσης της νέας δικαστικής Ένωσης, ( Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων), όπου η πλειοψηφία του ΔΣ έκρινε ότι προφανώς η νέα δικαστική Ένωση έχει διασπαστικό χαρακτήρα και επιφυλάχθηκε να συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες, ώστε να αποφασίσει τυχόν άσκηση ενδίκων μέσων κατά της απόφασης ίδρυσης της Ένωσης.

Ακόμη, σε ανακοίνωση της ΕΔΕ αναφέρεται, ότι «το καταστατικό της νέας Ένωσης περιέχει διατάξεις που αποδεικνύουν ότι η επωνυμία της είναι ψευδεπίγραφη, αφού τελικά μέλη της μπορούν να γίνουν όλοι οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας και ότι στην ουσία πρόκειται για παράνομη ίδρυση δεύτερης Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα