Στ. Κοντονής: Η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία

Σε υψηλούς τόνους και με επίκεντρο την τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για την οποία το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τα μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά και διανοητικά ασθενείς.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, τόσο για το αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, να αποσυρθεί η τροπολογία, όσο και για τις αιτιάσεις των άλλων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν ότι αντί για προστατευτική διάταξη της πρώτης κατοικίας έφερε μία διωκτική ρύθμιση.

«Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια και ζητάνε τη δικαστική προστασία ή έχουν δικαστικές αποφάσεις. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρώτη κατοικία που να έχει φτάσει σε πλειστηριασμό. Αν υπάρχει θα είναι από ιδιωτικά δάνεια αλλά εκεί δεν μπορεί να παρέμβει η νομοθετική εξουσία. Οι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν μεγαλοκαρχαρίες και μεγαλοοφειλέτες, που πήραν εκατομμύρια δάνεια, δεν πλήρωναν και έφτιαχναν βίλες» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Παράλληλα, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση που υπάρχει, σημειώνοντας πως ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία το ίδιο θα ισχύει και για τα γραφεία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Η διάταξη αυτή συνδέεται μόνο με την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εναρμονίζει το καθεστώς που υπάρχει για τους φυσικούς πλειστηριασμούς με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» τόνισε.

«Εκατοντάδες σπίτια πρώτης κατοικίας βγαίνουν στο σφυρί. Εμείς λέμε ότι με τη διάταξη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το αυτεπάγγελτο, για ένταση βίας και καταστολής για αυτούς που διαμαρτύρονται. Είναι πολιτικό το ζήτημα και προμηνύει τι θα γίνει από τον καινούργιο χρόνο» αντέτεινε ο κ. Παφίλης.

«Πρέπει να αρθούν οι παρεξηγήσεις ή οι κακοπροαίρετες ερμηνείες. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο. Μόνο την προστασία των συμβολαιογράφων όταν ενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο γραφείο τους» απάντησε ο κ. Κοντονής.

«Σας ρωτάμε. Έχετε στόχο να νομοθετήσετε και αποτελεσματικά να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία γιατί μέχρι τέλους προστατεύονται νομοθετικά; Γιατί αντί να φέρετε προστατευτική διάταξη φέρατε καταδιωκτική διάταξη» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, και πρόσθεσε: «Αυτό γίνεται μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να εξελίσσονται ομαλά οι πλειστηριασμοί. Από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” τώρα θα γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον παρενοχλεί υπάλληλο που διενεργεί ηλεκτρονικό πλειστηριασμό».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία του υπουργού Δικαιοσύνης. «Πράγματι, δεν είναι καινούργια διάταξη. Έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά, όμως. Γιατί δεν βάζετε και αυτεπάγγελτες διώξεις στους “Ρουβίκωνές;”» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι 31/12/2018, ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως είχαν αφήσει στο έλεος των τραπεζών τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας. «Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση βρήκε μηδενικό πεδίο προστασίας, γιατί ο νόμος για την προστασία της ίσχυε μέχρι τέλη του 2014. Εμείς, και μάλιστα μονομερώς, από τη πρώτη στιγμή, νομοθετήσαμε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31/12/2018» ανέφερε.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ’ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα