Στ.Θεοδωράκης:«Tο Ποτάμι δεν θα ψηφίσει νέους φόρους»

dfgsa«Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνέταιροί του οι ΑΝΕΛ συγκροτούν μια κυβέρνηση που κρατάει την χώρα σε βήμα σημειωτόν και σε πολλούς τομείς την πάει προς τα πίσω» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφημερίδα «Thessnews» και τον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο.

Στην ερώτηση για το αν ο ίδιος «γέρνει» κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά η απάντηση του ήταν: «Ξέρετε το τραγούδι του Ξαρχάκου και του Γκάτσου “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”; Είναι μια πολύ καλή απάντηση στις κεντροαριστερές και τις κεντροδεξιές υποσχέσεις. Κεντροαριστερός δηλώνει και ο κ. Τσίπρας και κεντροδεξιοί δηλώνουν οι μισοί υπουργοί των υπερσυντηρητικών λύσεων. Ας φύγουμε λοιπόν από τις ταμπέλες. Και ας αναζητήσουμε τις προτάσεις του καθενός. Να δούμε ποιοι εξυπηρετούν τους πολλούς. Να δούμε ποιοι είναι πραγματικά προοδευτικοί και πάνε την χώρα μπροστά».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας για όρους Αριστερά-Δεξιά τόνισε: «Από μόνοι τους δεν απαντούν στα προβλήματα. Ο κ. Τσίπρας είναι αριστερός κρατιστής και οι δεξιοί που σήμερα επαγγέλλονται το καινούριο είναι αυτοί που στα χρόνια της εξουσίας του εφάρμοσαν όλες τις παλαιοκομματικές πρακτικές».

Στη συνέχεια ερωτώμενος για τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού είπε: «Κανένας αυτόματος “κόφτης” δεν είναι απαραίτητος γιατί τα οριζόντια μέτρα οι οριζόντιες περικοπές δεν είναι δίκαιες. Αντιθέτως είναι απαραίτητο να κόψουμε τις σπατάλες του κράτους. Εδώ και ένα χρόνο φωνάζουμε για τα ακίνητα του Δημοσίου που ρημάζουν ενώ ταυτόχρονα το Δημόσιο πληρώνει εκατομμύρια σε ενοίκια. Υπάρχουν νεκρές υπηρεσίες και οργανισμοί που θα πρέπει να κλείσουν».

Τέλος, στην ερώτηση για το αν το Ποτάμι θα ψηφίσει το νέο πολυνομοσχέδιο το οποίο φέρνει ακόμη ένα βαρύ πακέτο έμμεσων φόρων για τους πολίτες τόνισε: «Έχουμε πει ότι το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει νέους φόρους. Και δεν θα τους ψηφίσει γιατί είναι και αναποτελεσματικοί και άδικοι».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

Πιστεύετε ότι θα πάμε σε εκλογές σύντομα; Πάντως κι εσείς κ. Θεοδωράκη έχετε πει πολλές φορές ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη.

Η διαπίστωση ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια αποτυχία δεν είναι μόνο δική μας. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνέταιροί του οι ΑΝΕΛ συγκροτούν μια κυβέρνηση που κρατάει την χώρα σε βήμα σημειωτόν και σε πολλούς τομείς την πάει προς τα πίσω. Αλλά ποιο πρόβλημα θα έλυναν σήμερα οι εκλογές; Θα διακινδυνεύαμε τη σχέση μας με την Ευρώπη, θα ρισκάραμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που τα έχουμε μεγάλη ανάγκη και επειδή κανείς δεν έχει συμβόλαιο με τις κάλπες δεν ξέρουμε αν το αποτέλεσμα θα βοηθούσε στο να συγκροτηθεί μια δυνατή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Ας κάνουμε λοιπόν υπομονή και ας μη συμπεριφερόμαστε πάντα ως ταύροι εν υαλοπωλείο. Η λύση δεν είναι πάντα το «εδώ και τώρα εκλογές».

Το Ποτάμι λένε κάποιοι αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπαρξης. Ποιες κινήσεις θα κάνετε άμεσα, δεδομένου ότι έχετε χάσει και πολιτικό δυναμικό;

Δεν θα συμμεριστώ το φόβο σας. Το Ποτάμι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπαρξης. Το Ποτάμι δικαιώνεται καθημερινά για όλα αυτά τα οποία έχει υποστηρίξει από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του. Προφανώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τις δημοσκοπήσεις, αν αυτό εννοείτε. Αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι περίπου ένας στους δύο πολίτες δεν απαντά αυτή τη στιγμή τι θα ψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση δεν πολιτευόμαστε κοιτώντας τι δίνουν οι δημοσκόποι. Πολιτευόμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα, είτε με μεγάλες προτάσεις είτε με καθημερινές μικρές παρεμβάσεις.

Αν υποθέσουμε ότι στην επόμενη Βουλή υπάρχει ένα ξεκάθαρο δίπολο κεντροδεξιά – κεντροαριστερά, ο Σταύρος Θεοδωράκης προς τα πού «γέρνει»;

Ξέρετε το τραγούδι του Ξαρχάκου και του Γκάτσου «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»; Είναι μια πολύ καλή απάντηση στις κεντροαριστερές και τις κεντροδεξιές υποσχέσεις. Κεντροαριστερός δηλώνει και ο κ.Τσίπρας και κεντροδεξιοί δηλώνουν οι μισοί υπουργοί των υπερσυντηρητικών λύσεων. Ας φύγουμε λοιπόν από τις ταμπέλες. Και ας αναζητήσουμε τις προτάσεις του καθενός. Να δούμε ποιοι εξυπηρετούν τους πολλούς. Να δούμε ποιοι είναι πραγματικά προοδευτικοί και πάνε την χώρα μπροστά. Η χώρα έχει ανάγκη από νεωτεριστικές απαντήσεις όχι ωραία συνθήματα κενού περιεχομένου.

Επιμένετε δηλαδή ότι ο όρος Αριστερά-Δεξιά δεν σημαίνει τίποτα;

Αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη χώρα, με αυτά τα προβλήματα οι όροι Αριστερά-Δεξιά από μόνοι τους δεν απαντούν στα προβλήματα. Ο κ. Τσίπρας είναι αριστερός κρατιστής και οι δεξιοί που σήμερα επαγγέλλονται το καινούριο είναι αυτοί που στα χρόνια της εξουσίας του εφάρμοσαν όλες τις παλαιοκομματικές πρακτικές. Άλλωστε το κράτος δεν διογκώθηκε μόνο τον ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είχαν μεγάλη συμβολή σε αυτό όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα σε μία δύσκολη κατάσταση;

Αν εννοείτε συνεργασία για να σώσουμε τη χώρα, το έχουμε αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε να το κάνουμε. Ψηφίσαμε τον Αύγουστο του 15 το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα ξέροντας ότι είναι μια κακή συμφωνία. Αλλά αν τότε λέγαμε όχι, ξέραμε ότι η χώρα θα οδηγούνταν στο όλεθρο και στη δραχμή. Αν εννοείτε όμως συμμετοχή σε μια κυβέρνηση Τσίπρα, αυτά τα έχουμε ξεκαθαρίσει από τον Ιανουάριο του 15. Δεν μας ενδιέφερε τότε και δεν μας ενδιαφέρει και τώρα να συμμετάσχουμε σε ένα σχήμα αναπαλαίωσης της χώρας.

Η Βουλή ψηφίζει το νέο πολυνομοσχέδιο το οποίο φέρνει άλλο ένα “ασήκωτο” πακέτο έμμεσων φόρων για τους πολίτες. Τι θα κάνει το Ποτάμι;

Έχουμε πει ότι το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει νέους φόρους. Και δεν θα τους ψηφίσει γιατί είναι και αναποτελεσματικοί και άδικοι. Και γι΄ αυτό ακριβώς έχουμε προτείνει μια σειρά από σπατάλες που πρέπει να κοπούν. Μιλώ για κρατικές σπατάλες. Αλλά το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα του «όχι σε όλα» ή του «ναι σε όλα». Θα δούμε με προσοχή τα άρθρα του νομοσχεδίου και θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα. Επί παραδείγματι: οι αποκρατικοποιήσεις που από ό,τι φαίνεται επιβάλλονται πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ από τους Ευρωπαίους εταίρους μας πρέπει να γίνουν. Δεν θα τις σαμποτάρουμε. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «κόφτης» είναι απαραίτητος και θα έπρεπε να μπει και νωρίτερα; Ποια είναι η γνώμη σας;

Κανένας αυτόματος «κόφτης» δεν είναι απαραίτητος γιατί τα οριζόντια μέτρα και οι περικοπές δεν είναι δίκαιες. Αντιθέτως είναι απαραίτητο να κόψουμε τις σπατάλες του κράτους. Εδώ και ένα χρόνο φωνάζουμε για τα ακίνητα του Δημοσίου που ρημάζουν ενώ ταυτόχρονα το Δημόσιο πληρώνει εκατομμύρια σε ενοίκια. Υπάρχουν νεκρές υπηρεσίες και οργανισμοί που θα πρέπει να κλείσουν. Και αντιστοίχως να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που προσφέρουν στον πολίτη. Αυτό θα είναι προς όφελος των παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων που νιώθουν μια μεγάλη αδικία βλέποντας ότι σε ένα διπλανό κτήριο ένας διπλανός υπάλληλος απολαμβάνει την εύνοια του κομματικού του προστάτη και δεν προσφέρει τίποτε στον ελληνικό λαό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα