Στ.Θεοδωράκης: Προσχηματικές οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού

o-proedros-tou-potamiou-stauros-theodorakisΣκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του επί της πρότασης για σύστασης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

“Η χώρα εξελίσσεται και φτάσαμε στη μέρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούν και τις αναφορές στον Μάριο Ντράγκι. Και βέβαια μας λύθηκε και μια απορία: ο Πάπας, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι. Παρατάξτε λοιπόν όλους τους ήρωες του δράματος να τους συγχαρεί. Την κυρία Χριστοδουλοπούλου, τον κ. Δρίτσα, τον κ. Τόσκα, τον κ. Καμμένο. Για ποια μεταναστευτική πολιτική όμως μιλάτε; Έχετε ενημερωθεί για τον Πειραιά, για την Ειδομένη, για τη Χίο, για τη Λέσβο; Χάος και εκμετάλλευση των προσφύγων. Ανασφάλεια και αβεβαιότητα στα σύνορα και στα νησιά.

Οι ακραίοι κάνουν πάρτι. Τολμήστε να πάτε ή στείλτε κάποιον από τους βουλευτές σας να μιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν κουραστεί να κάνουν τα πάντα και η κυβέρνησή σας να μην κάνει τίποτα. Και δώστε και κάποια απάντηση για τα πεταμένα εκατομμύρια των hot spot και τα τηλεφωνήματα του κ. Φλαμπουράρη στη Χίο: να μην κάνει ελέγχους το ΙΚΑ γιατί οι εργολάβοι κάνουν πατριωτικό καθήκον. Πατριωτικό καθήκον έναντι 1.300.000 ευρώ” τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

“Το Ποτάμι ξόδεψε στις ευρωεκλογές του ‘14 100.000 ευρώ. Το Ποτάμι ξόδεψε για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 395.000 ευρώ και για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ξόδεψε 480.000 ευρώ.

Λογικά ποσά που καλύφθηκαν: από την κρατική χρηματοδότηση, από τις εισφορές τις δικές μου και των βουλευτών μας και από τις εισφορές και τα κουπόνια που αγόρασαν φίλοι μας.

Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα -και αν κάνω λάθος διορθώστε με- που έχει δημοσιοποιήσει όλες τις εκλογικές του δαπάνες. Πόσα όμως ξόδεψαν τα άλλα κόμματα στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου; Πότε θα μάθουμε;” επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού

“Εμείς για να μην έχουμε ανάγκη από δάνεια και ύποπτες χρηματοδοτήσεις δε διατηρούμε κομματικά γραφεία πουθενά στην Ελλάδα, δε γεμίζουμε τις πόλεις με αφίσες, δεν κάνουμε πολυέξοδες περιοδείες. Τα στελέχη μας μετακινούνται με δικά τους έξοδα.

Πόσο κοστίζει η αφισοκόλληση όλης της Αθήνας; Πόσο να βάλεις σάντουιτς την εικόνα σου σε όλες τις κολώνες της Ελλάδας; Είναι παράνομο βέβαια αλλά οι αρχηγοί εκστασιάζονται

Πού βρίσκονται, λοιπόν, όλα αυτά τα εκατομμύρια κύριοι βουλευτές; Ποιος τα δίνει αυτά τα λεφτά; Πείτε μας εσείς πού τα ξοδέψατε” πρόσθεσε.

“Τα παλιά κόμματα, είχαν πάντα προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες. Κανείς δεν εξέταζε αν ήταν αξιόπιστα για να πάρουν δάνεια. Δε γινόταν καμία έρευνα της πραγματικής εικόνας ενεργητικού-παθητικού. Το μόνο κριτήριο μέχρι το 2014 για να τους χορηγηθεί δάνειο ήταν η μελλοντική κρατική χρηματοδότηση” συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης. “Θέλουμε στοιχεία, κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αν ο διαχειριστής μιας επιχείρησης είχε πάρει δάνειο με τους όρους που τα παίρνατε εσείς, τώρα αυτοί οι διαχειριστές θα ήταν στην φυλακή. Και αυτοί και τα τραπεζικά στελέχη που τους τα έδωσαν. Πού πήγαν λοιπόν αυτά τα λεφτά; Πού σπαταλήθηκαν;” είπε.

“Δεν ήταν όμως μόνο τα δάνεια. Ήταν και οι επιχορηγήσεις από τα ταμεία του κράτους που ήταν σκανδαλώδεις. Από το 1997 έως το 2014, 825 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό στα κόμματα. Τις δύο τελευταίες χρονιές πριν από τα Μνημόνια, τότε που όλα μύριζαν χρεοκοπία, οι κρατικοί κρουνοί ήταν ορθάνοιχτοι. Το 2008 διατέθηκαν 64 εκατομμύρια στα κόμματα και το 2009, 68 εκατομμύρια ευρώ. Κύριε Πρωθυπουργέ, οι πρωτοβουλίες σας είναι προσχηματικές. Μόνος σας στόχος είναι η δημιουργία εντυπώσεων” υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

“Δώδεκα πρώην και νυν αρχηγοί κρατών φιγουράρουν στα «Panama Papers»,συν 128 πολιτικοί ή άμεσοι συνεργάτες πολιτικών σε όλο τον κόσμο. Και οι Έλληνες, που είναι μέσα, ποιοι είναι; Μερικά μόνο ονόματα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα όμως με τον παγκόσμιο χάρτη που έχει διαρρεύσει η Ελλάδα έχει στα «Panama Papers» 223 εταιρείες και 64 ιδιώτες.

Ποιοι είναι; Καλούμε την κυβέρνηση να ζητήσει δημόσια πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που αφορούν Έλληνες. Να δούμε ποιοι εμπλέκονται και να πάψουν οι ψίθυροι και οι φημολογίες. Σας καλούμε να το πράξετε κ. Τσίπρα. Ως εθνική αντιπροσωπεία – όλοι μαζί- να ζητήσουμε πλήρη πρόσβαση” ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ είπε: “Πόσα είναι σήμερα τα δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ; Μία έρευνα εφημερίδας τον προηγούμενο Οκτώβριο τα ανέβαζε σε 808 εκατομμύρια και μας πληροφορούσε ότι υπάρχει στα χέρια της κυβέρνησης πλήρης και λεπτομερής φάκελος με τις δανειακές υποχρεώσεις ομίλων και επιχειρήσεων ΜΜΕ. Πού είναι αυτός ο φάκελος; Έπρεπε να είναι εδώ σήμερα κ.Τσίπρα. Και όχι σε κάποιο συρτάρι υπουργού σας από όπου θα ανασύρετε επιλεκτικά ό,τι χρειάζεστε για να χτυπάτε αυτούς που αυτή την εποχή είναι απέναντί σας.

Να δούμε όλα τα στοιχεία, λοιπόν. Ποιοι πήραν δάνεια. Με ποιους όρους τα πήραν. Πού βρίσκονται αυτά τα δάνεια; Εξυπηρετούνται; Ποια στελέχη και μέτοχοι ΜΜΕ έχουν πλουτίσει ενώ τα Μέσα τους έχουν χρεοκοπήσει; Πάψτε λοιπόν να βγάζετε μπροστά αρχετυπικούς μπαμπούλες και αποκαλύψτε όλα τα στοιχεία. Όχι μόνο τα στοιχεία για τους μη συνεργάσιμους”.

“Ζητάμε να κοπούν τα κονδύλια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας των δημοσίων υπηρεσιών. Τι να τις κάνει τις διαφημίσεις η ΕΥΔΑΠ ; Τι να τις κάνουν τις διαφημίσεις τα υπουργεία;

Γιατί εδώ στην Ελλάδα έχουμε ανεπτυγμένο και ένα άλλο φαινόμενο. Είναι τα κομματικά Μέσα. Έχουμε τα κρατικά, έχουμε τις επιχειρήσεις, έχουμε και τα κομματικά Μέσα. Και δε μιλώ για τα επίσημα. Αυτά είναι καλοδεχούμενα.

Μιλώ για τις εφημερίδες και τα site που ζουν από την εύνοια του κόμματος. Μια στρατιά τέτοιων Μέσων υποστηρίζουν σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ: Λαζόπουλος – Βαξεβάνης, για να πάρω τις δύο άκρες του λαϊκισμού.

Ποιος τους θρέφει όλους αυτούς; Αποκαλύψαμε ότι εκδότες εφημερίδων και διαχειριστές site έχουν προσληφθεί στο υπουργείο Αμύνης, στο υπουργείο Τύπου.

Κανείς στην κυβέρνηση δεν ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει. Και μετά ζητάτε να ερευνηθούν οι πομπές των άλλων. Πώς να σας πιστέψει ο κόσμος αφού κάνετε τα ίδια;

Φέρτε στοιχεία κι αφήστε τις μπαταριές. Σταματήσετε την επέλαση του νέου κομματισμού και του αυταρχισμού στη Δικαιοσύνη, πάψτε να λαϊκίζετε για τη δήθεν ηθική σας ανωτερότητα. Αυτά διαιωνίζουν την ατιμωρησία και εκτρέφουν το λαϊκισμό”.

“Διαφάνεια και κανόνες στις κομματικές δαπάνες. Διαφάνεια και κανόνες στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Διαφάνεια και κανόνες στην κρατική διαφήμιση. Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν ότι τα κόμματα και στην περίπτωσή μας ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δε θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ως κατακτητές στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στις ανεξάρτητες αρχές. Το κομματικό κράτος του χθες, το κομματικό κράτος του σήμερα, είναι αυτό που γεννά και θα συνεχίσει να γεννά αμαρτωλά τρίγωνα και αμαρτωλές χρηματοδοτήσεις” κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα