Στ. Θεοδωράκης: Ο τόπος θέλει νέα μυαλά, ταχύτητα, μέτωπο στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το ολιστικό σχέδιο, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη το σχέδιο για την ανάπτυξη είναι λειψό και άτολμο. «Είναι, βέβαια, για κάποιους από εσάς μια μεγάλη στροφή, αλλά για την κοινωνία είναι άλλο ένα καθυστερημένο αποσπασματικό βήμα», προσέθεσε, ενώ νωρίτερα είχε αναφερθεί στον προπηλακισμό του Γ. Μπουτάρη.

Κατά τον κ. Θεοδωράκη όλοι γνωρίζουμε τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης και το Ποτάμι τολμάει να τους αποκαλύπτει. Διαβάζω: «Ο Νίμιτς παίρνει λεφτά από τον Σόρος και άλλον έναν συντοπίτη μας που τον ξέρετε καλύτερα απ’ όλους και δεν ήθελε να είστε εδώ παρόντες, ο δήμαρχος».

Αυτά επί λέξη είπε πριν μερικούς μήνες ο απόστρατος Φραγκούλης, με το πλήθος να φωνάζει: «Μπουτάρη μεθυσμένε – στα Σκόπια πουλημένε» και κανένας πολιτικός από τα τέσσερα κόμματα – δεν υπολογίζω την Χρυσή Αυγή- που συμμετείχε στο συλλαλητήριο – δεν αποχώρησε!Και παρά τη δημόσια έκκλησή μας την επόμενη μέρα να διαχωρίσουν τη θέση τους από όλα αυτά τα υβριστικά, για τη Δημοκρατία, συνθήματα που ακούστηκαν, ουδείς μίλησε. Εκτός αν θεωρούμε κανονική τη φράση με την οποία έκλεισε το συλλαλητήριο: «Ζήτω ο στρατός. Ζήτω οι ειδικές δυνάμεις! Θα μας βρουν μπροστά τους, με ό,τι αυτό σημαίνει».

Σε ότι αφορά την ονομασία των Σκοπίων, ο Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θέλει. «Πιστεύει στη λύση ή απλώς κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια για να προκαλέσει προβλήματα στην αντιπολίτευση; Με ερασιτεχνισμούς και παλινωδίες δεν χαράζεις εθνική πολιτική. Να βρεθεί λύση με τη σφραγίδα της Ε.Ε. και με σεβασμό στη γραμμή που υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το 1992!», είπε.

Επανερχόμενος στην επόμενη μέρα υπογράμμισε ότι απαιτείται μια μεγάλη πολιτική, από την στιγμή που το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε. Απαιτούνται, επισήμανε, νέες προτεραιότητες, νέα μυαλά, ταχύτητα, μεταφορά στη χώρα μας όλων των πετυχημένων προτύπων, μέτωπο στο συντηρητισμό και το λαϊκισμό, απελευθέρωση από το κομματικό κράτος-δυνάστη.

Εκκινώντας την ομιλία του ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε μια επιστολή που του εστάλη από κάποιον επιχειρηματία. Σε αυτή καταγραφόταν ότι η Ελλάδα έχει τους μεγαλύτερους φόρους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και τις χώρες δίπλα μας. «Ποιος παλαβός επιχειρηματίας θα παραμείνει», αναρωτιόταν στην επιστολή του, αλλά μάλλον -όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού ειρωνικά- δεν είχε διαβάσει το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

«Στη σελίδα 11 του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης, παραδέχεστε κ.Τσίπρα, ότι οι φόροι είναι υψηλοί. Θα περίμενε κανείς να δεσμευτείτε έστω και για μία μείωση ενός φόρου. Αντί γι αυτό, βάζετε το υψηλότερο ψηφιακό χαράτσι στην Ευρώπη στα κινητά και στους υπολογιστές», προσέθεσε με νόημα ο κ. Θεοδωράκης, κάνοντας εκτενή αναφορά σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου.

Όπως στη σελίδα 90 που αναφέρεται στους κεφαλαιακούς ελέγχους: «Δεν είστε πειστικοί: Θα τους είχατε άρει μετά από 2 μήνες (Σταθάκης) Στο τέλος του ’15 (Κατσέλη) Τον Μάρτιο του ’16 – (Τσίπρας) Είμαστε στον Μάιο του ‘18 και δεν είσαστε ακόμα ικανοί. Να πείτε τι θα γίνει».

Την ίδια ώρα, στη σελίδα που μιλά για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, «δεν υπάρχει καμία εξαίρεση για την πρώτη κατοικία».

«Σελίδα 68 του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης μιλάτε για ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όταν το μόνο που κάνετε είναι να μετατρέπετε άρον-άρον, τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια (όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), αλλάζοντας μόνο τις ταμπέλες και όχι τα θεμέλια», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα