Στ. Θεοδωράκης: Οι εποχιακοί λαϊκιστές έστρωσαν τον δρόμο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Οι ντεμί -λαϊκιστές, οι εποχιακοί λαϊκιστές του παρελθόντος που ήταν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, βοήθησαν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιστευτός στον ακραίο του λαϊκισμό», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην παρέμβαση του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Βλαστάρη, «Λεξικό χωρίς γραβάτα», που έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Στοά του Βιβλίου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απέδωσε την αποδοχή των ψεμάτων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε δύο παράγοντες:

«Ο πρώτος είναι η παρουσία πλέον των Social media, που δίνει τη δυνατότητα στα φθηνά ψέματα να διαδίδονται με μεγάλη ταχύτητα, πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο είχαμε φανταστεί. Είναι φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται προς το παρόν και το συζητούν σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπενθύμισε την έρευνα που έδειξε ότι τα ψέματα του Trump έφταναν στην κοινωνία στον μισό χρόνο από αυτά που έλεγε η κυρία Clinton στα παραδοσιακά Μέσα.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι άδειες τσέπες. Όπως εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε να λέει το παραμύθι του στους πολίτες όταν οι τσέπες άδειαζαν. Άρα ήταν εύκολο από ένα κόσμο “πεσμένο” να γίνει πιστευτή η εύκολη ερμηνεία. «Οι τσέπες άδειασαν γιατί υπάρχει τρόικα εσωτερικού, γιατί υπάρχει ο ‘‘γερμανοτσολιάς’’, γιατί υπάρχουν οι ‘‘κακοί’’ που πολεμούν τη χώρα». «Το αφήγημα του εθνικολαϊκισμού, το οποίο το έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι στο παρελθόν – και θα επιμείνω – βρήκε έδαφος επειδή οι τσέπες ήταν άδειες», είπε χαρακτηριστικά.

Προέβλεψε όμως ότι όπως ακριβώς έγιναν πιστευτές οι θεωρίες του εθνικολαϊκισμού από τους “πεσμένους”, επειδή αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν “πεσμένοι”, θα αντιληφθούν κάποια στιγμή ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από το λαϊκισμό.

«Τα προηγούμενα χρόνια» επεσήμανε, «παράλληλα με τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας υπήρχε και χρήμα που θάμπωνε τον κόσμο». «Τώρα όμως δεν υπάρχει χρήμα και όταν θα έχουμε μια καινούρια έξαρση της ανεργίας, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για επαναπροσδιορισμό του ελεύθερου χρόνου αλλά η κοινωνία δεν θα τον πιστεύει», συμπλήρωσε χειροκροτούμενος από τους εκατοντάδες πολίτες που παρακολουθούσαν την παρουσίαση του βιβλίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης δήλωσε:

«Ο κ. Τσίπρας είπε ότι “μπορώ να το κάνω μόνος μου” αλλά αποδεικνύεται ξανά και ξανά ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του. Το σενάριο “εγώ διαπραγματεύομαι, αλλά όλοι μαζί χάνουμε” δεν παίζει για το Ποτάμι και δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε μέτρα που είναι προϊόντα μιας κακής διαπραγμάτευσης» , τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα δεν θα ξεφύγει από τη λιτότητα χάρη σε κάποια πολιτική λύση. «Εάν δεν παράγουμε, αν δεν εξάγουμε και αν δεν καταργήσουμε τους κηφήνες των κομματικών μηχανισμών που ζουν στο δημόσιο η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από τα μνημόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκτίμησε ότι δεν θα έχουμε εκλογές στο άμεσο μέλλον καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ «περνάνε καλά» όντας στην εξουσία. «Όταν είπαν ότι ο κόσμος πανηγυρίζει μετά τη συμφωνία του Eurogroup ήταν αλήθεια αφού ο κομματικός στρατός των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πανηγύριζε λέγοντας ότι το πάρτι θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη» τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στα λαϊκισμό και τη δημαγωγία και τη ραγδαία άνοδο τους επεσήμανε ότι δεν είναι πρόσφατα φαινόμενα καθώς έχουν γονατίσει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να πολεμήσουμε τα ψέματα και τα λάθη του παρελθόντος, μήπως και μπορέσουμε να κάνουμε κάποιο βήμα μπροστά.

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε τα εξής:

Για τον λαϊκισμό 

Μίλησα για την υπόθεση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας και το γεγονός ότι μπορεί σε κάποιους μπορεί να φαντάζει ως κάτι πρόσφατο αλλά είναι πολύ παλιά υπόθεση. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία έχουν γονατίσει τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Και όταν υπάρχουν στην αρχή μικρά ψέματα μετά έρχεται ένας μεγαλύτερος παραμυθάς, ένας μεγαλύτερος ψεύτης, και παίρνει όλο το χαρτί. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται σήμερα η χώρα και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απαλλαγούμε από όλα τα ψέματα! Μερικοί λαοί τα έχουν καταφέρει. Εάν όμως περιμένεις ότι τα πράγματα θα γίνουν χωρίς τη δική σου συμμετοχή, χωρίς εσύ να αρνηθείς τα μικρά ψέματα που κυκλοφορούν στο περιβάλλον σου, να ξέρεις ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Το μήνυμα που απευθύνουμε εμείς στην κοινωνία είναι ότι πρέπει να πάρει ο κάθε πολίτης την ευθύνη που του αναλογεί ώστε να πολεμήσουμε τα ψέματα και τα λάθη του παρελθόντος, μήπως και μπορέσουμε να κάνουμε κάποιο βήμα μπροστά.

Για το ρόλο των social media στην διάδοση των ψεμάτων

Η εποχή του internet έχει πολλά καλά, αλλά κρύβει κι έναν μεγάλο κίνδυνο που σιγά σιγά τον αντιλαμβάνονται στις κοινωνίες μας. Το αντιληφθήκαμε στην Αμερική. Είδαμε πώς νίκησε ο Τραμπ, πώς μεγαλώνει η Λεπέν στη Γαλλία. Μία κραυγαλέα είδηση, ένα μεγάλο ψέμα το οποίο όμως είναι ωραίο ψέμα μπορεί να διαδοθεί πολύ πιο γρήγορα από μια πικρή αλήθεια. Ανά εποχές λέγανε και τα “παλιά” Μέσα -οι τηλεοράσεις, οι εφημερίδες- τα ψέματά τους. Όμως υπήρχε μια αλληλεξουδετέρωση. Είχες πέντε εφημερίδες και η μία πολεμούσε την άλλη, είχες πέντε κανάλια, το ένα πολεμούσε το άλλο και σιγά-σιγά ο κόσμος μπορούσε να βρει στοιχειωδώς την αλήθεια. Σήμερα με το ιντερνέτ, αν καταφύγεις στον μέσο όρο, δε θα μάθεις την πραγματικότητα. Γι΄αυτό πρέπει οι πολίτες ναι μεν να σερφάρουν αλλά να διαπιστώνουν ποιοι τους λένε τι και τι τους έλεγαν πριν λίγο καιρό.

Για τη διαπραγμάτευση

Εμείς προτείναμε στον κ. Τσίπρα ότι πρέπει να υπάρχει μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης και δεν το δέχθηκε. Είπε ότι «μπορώ να το κάνω μόνος μου» και αποδεικνύεται ξανά και ξανά ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του. Άρα το σενάριο «εγώ διαπραγματεύομαι, αλλά όλοι μαζί χάνουμε» δεν παίζει για το Ποτάμι. Δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε μέτρα που είναι προϊόντα μιας κακής διαπραγμάτευσης. Βεβαίως πάντα αν υπάρχουν επιμέρους συμφωνίες οι οποίες είναι προς όφελος των πολλών, προς όφελος της κοινωνίας από εμάς θα βρουν στήριξη. Ένα από τα μεγάλα ψέματα είναι και το ότι η λιτότητα θα τελειώσει επειδή ένας άνθρωπος κάποια στιγμή θα διαπραγματευθεί. Δεν είναι έτσι και δεν είναι πολιτική η λύση της λιτότητας. Η Ελλάδα για να βγει από αυτό τον φαύλο κύκλο των μνημονίων θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον να καταργήσει το σπάταλο κομματικό κράτος ,κάτι που φοβάμαι ότι δεν το θέλει καμία πολιτική δύναμη εκτός από το Ποτάμι, και το δεύτερο είναι να παράγει και να εξάγει. Εάν δεν παράγουμε, αν δεν εξάγουμε και αν δεν καταργήσουμε τους κηφήνες των κομματικών μηχανισμών που ζουν στο δημόσιο η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από τα μνημόνια.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Δεν βλέπω εκλογές στον ορίζοντα με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ περνάνε καλά. Όταν είπαν ότι ο κόσμος πανηγυρίζει μετά τη συμφωνία του Eurogroup ήταν αλήθεια αφού ο κομματικός στρατός των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πανηγύριζε λέγοντας ότι το πάρτι θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα