Στ. Θεοδωράκης: Αν δεν πάρουμε μέτρα για το μεταναστευτικό τα νησιά δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία

Στη Βουλή φέρνει το Ποτάμι μέσα στην εβδομάδα, πρόταση για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου και την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, όπως ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Κύριος στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που «πλήττονται» από τις μαζικές αφίξεις προσφύγων.

Μετά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Μυτιλήνη, διαπίστωσε τα έντονα προβλήματα που εξακολουθούν να παρατηρούνται στο νησί, κυρίως λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών και του μεγάλου χρονικού διαστήματος που οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παραμένουν στα κέντρα φιλοξενιας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ως παράδειγμα, σε χώρο που έχει κατασκευαστεί να φιλοξενεί 800 άτομα αυτή τη στιγμή διαμένουν περίπου 6.500.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε πως για την κατάσταση στη Μυτιλήνη έχει μεγάλη ευθύνη και η ελληνική γραφειοκρατία, καθώς όπως είπε η Ε.Ε. προβλέπει κονδύλια, αλλά δεν γίνεται καμία κίνηση από ελληνικής πλευράς για να εκταμιευθούν τα χρήματα και να διορθωθούν τα προβλήματα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Ενώ, ως δεύτερο σημαντικό πρόβλημα, ανέφερε τους αργούς ρυθμούς στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καθώς στην Ελλάδα μπορεί να διαρκέσει και ενάμιση χρόνο τη στιγμή που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη η διαδικασία διαρκεί μόλις 2 μήνες.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα «φώτα» των διεθνών ΜΜΕ έχουν «πέσει» πάλι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου λόγω των προβλημάτων και τόνισε ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα καθώς «τα νησιά αυτά δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία. Ο τουρισμός θα εξαφανιστεί. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» είπε.

Σχετικά με το Κίνημα Αλλαγής, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως, όπως και ο ίδιος επεσήμανε στη Φώφη Γεννηματα, επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένα νέο Κίνημα, στην πρώτη γραμμή του οποίου θα συστρατευθούν νέα πρόσωπα. Νέα πρόσωπα, που δεν μετείχαν σε προηγούμενα σχήματα και δεν είχαν αναμειχθεί σε κομματικούς μηχανισμούς ώστε να εκπροσωπούν τη νέα εποχή, αλλά και να μην επιστρέψουμε σε μοντέλα και λάθη του παρελθόντος. Οι επιλογές αυτές έχουν ως στόχο ένα 8-10% των ψηφοφόρων του κέντρου, που θα μπουν μπροστά για να γίνει ένα Κίνημα με διψήφια απεικόνιση στις εκλογές, σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ενώ, σε ότι αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε λέγοντας: «Δεν είναι κάποιος διατεθειμένος, είτε στο Κίνημα Αλλαγής, είτε στο Ποτάμι να δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν» και συμπλήρωσε, «το σημαντικό στην πολιτική είναι να διορθώνονται τα μεγάλα προβλήματα. Η σύμπλευση ή μη την επαύριο των εκλογών δεν θα έχει σχέση με τους τίτλους, αλλά με τις προτεραιότητες στις λύσεις των προβλημάτων αυτών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα