Site icon The Indicator

Στόχος τώρα η ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων

Μέρες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, η κυβέρνηση θέτει τις νέες προτεραιότητες στο ξεδίπλωμα της πολιτικής της, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία συνθηκών για ξεκίνημα νέας αναπτυξιακής διαδικασίας με στόχο τα οφέλη από αυτήν να οδηγήσουν στην ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων που επλήγησαν από τα μνημόνια.

Έτσι ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην “Αυγή της Κυριακής” σκιαγραφεί τα επόμενα κυβερνητικά βήματα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “με την είσοδο στην ανάπτυξη, προτεραιότητά μας είναι να ελαφρύνουμε αυτούς που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο, τα μεσαία στρώματα”.

Επεξηγώντας την φιλοσοφία της κυβέρνησης για το είδος της ανάπτυξης που αναμένει να υλοποιηθεί στην Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος διευκρινίζει ότι “το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης θα έχει αναφορά σε πολλά μικρά και μεσαία έργα και όχι σε λίγα και φαραωνικά”.Η θέση αυτή, εκτός από την πρακτική αποκέντρωση της οικονομίας που συνεπάγεται και την ανάδειξη των μικρομεσαίων σε κύριο φορέα της αναπτυξιακής διαδικασίας, αντανακλά και την προσδοκία επανόδου σε αποδοτικές για τον πολίτη μορφές απασχόλησης, συμβατές με την οικονομική δομή της ελληνικής κοινωνίας.

Οι υπουργικές αυτές αναφορές στην πράξη αναδεικνύουν με συγκεκριμένο τρόπο τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών που το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ακολουθήσει και των απόψεων της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που επικεντρώνονται σε πρόθεση προώθησης κυρίως λίγων και μεγάλου μεγέθους επιχειρηματικών εγχειρημάτων μέσω των οποίων σχεδιάζεται μεταξύ άλλων και η μείωση της ανεργίας μέσω απασχόλησης χαμηλού κόστους για τους φορείς των αναπτυξιακών έργων που φυσικό θα είναι να περιορίζονται σε μεγάλους ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης η οποία τον μέμφεται ότι αντίθετα με παλαιότερες δηλώσεις του αρνείται να εγκαταλείψει το υπουργικό του πόστο,αφού οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν με το αποτέλεσμα της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι “δεν είναι ερωτευμένος” με την καρέκλα του, συμπληρώνοντας ότι “μπορώ να είμαι πολιτικά χρήσιμος και από άλλα πόστα, στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στο πανεπιστήμιο. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να συμφωνώ με το πολιτικό πρόγραμμα που καλούμαι να υπηρετήσω”.

Αναφερόμενος τέλος στην κριτική που έχει δεχτεί από μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από μέλη που έχουν αποχωρίσει από το κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι αδικείται. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “”οι παλιοί μας σύντροφοι μας αδικούν. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης περιμένοντας καλύτερες μέρες”.

Exit mobile version