«Στόχος της κυβέρνησης να επιτευχθεί συμφωνία για το Σκοπιανό μέχρι τον Ιούλιο», τονίζει ο Ζαεφ

Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και να επιτευχθεί τελική συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο θέτει ως στόχο της σκοπιανής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζαεφ.

Αναλυτικότερα, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας ORF, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούλιο και στη συνέχεια να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, παράλληλα με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία θα πραγματοποιηθεί τις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, την Παρασκευή αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σύντομα λύση για το Σκοπιανό, καθώς και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να την αποδεχτεί εμφανίστηκε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στη Σόφια.

«Η χώρα μου έχει ωριμάσει και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσει αυτοπεποίθηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.

Reuters: Σε «πυρετό» διαβουλεύσεων οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων έχουν ξεκινήσει από το 1991, όταν το κράτος της ΠΓΔΜ αποσπάστηκε από την άλλοτε Γιουγκοσλαβία.

Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη θέληση των Σκοπίων να ενταχθούν ως το νεότερο μέλος στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε έναν «πυρετό» διαβουλεύσεων, εν μέσω αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές.

Επίσκεψη του Προέδρου της ΠΓΔΜ στην Τουρκία

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα, επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, ο κ. Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις και με ανώτατους εκπροσώπους του τουρκικού κράτους, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα