Στόχος η ανάκτηση της εργασίας και το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα

Προϋπόθεση για την ανάκτηση εργασίας είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος και η καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς, που λειτουργούν αποτρεπτικά, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αφορά τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος. Να ακούσουμε τα σήματα και τα αιτήματα τις αγοράς» επεσήμανε.

Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη για επιτάχυνση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δυνατότητα να αφήσει η Ελλάδα πίσω τον φαύλο κύκλο της κρίσης και της ανεργίας.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος» είπε αναφερόμενος σε μεταρρυθμίσεις, που αφορούν το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, το περιουσιολόγιο, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρόκειται για «μεταρρυθμίσεις των μνημονίων, αλλά δικές μας, που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια ίσως τα αποφεύγαμε, (…) και σε τελική ανάλυση μόνο εμείς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε, γιατί μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης».

«Με τον κύκλο των Μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης. Πάντοτε βεβαίως με σύνεση και σωφροσύνη, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην μνημονιακή επιτροπεία και την παρακμή», επισήμανε.

Δίνοντας το στίγμα του ανασχηματισμού και της αμφίπλευρης διερεύνησης τόσο προς τη κεντροαριστερά όσο και προς την κεντροδεξιά αναφέρθηκε στην «πίστη» στην προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης. «Είναι αυτή που μας διαφοροποιεί από τις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και τη συμμεριζόμαστε όσοι καθόμαστε σε αυτό το τραπέζι, αριστεροί, οικολόγοι, κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί».

Σημαντικός άξονας του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι σε αυτό τον τομέα θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή, στα πεδία της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας, όπου έχουν γίνει ήδη μεγάλα βήματα.

Τέλος, απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενόψει των νέων καθηκόντων τους, ο πρωθυπουργός είπε πως «η ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης δεν είναι αξίωμα, ούτε προνόμιο, είναι ευθύνη. Γιατί δεν μας χρωστάει ο λαός. Εμείς του χρωστάμε». «Από την δική του εξουσία πηγάζει η δική μας ευθύνη. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Στην βαριά καθημερινότητα μας πρέπει πάντοτε να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι δίνουμε καθημερινά εξετάσεις. Εξετάσεις αποτελεσματικότητας αλλά και εξετάσεις ευπρέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης. Εξετάσεις ηθικής και πολιτικής ποιότητας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα