Στρατηγική προσέγγιση και συνεργασία ΕΕ – αραβικού κόσμου στην 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο

Τη στρατηγική προσέγγιση για περαιτέρω συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – αραβικού κόσμου θα συζητήσουν οι πολιτικοί ηγέτες που θα συναντηθούν το διήμερο 29 και 30 Οκτωβρίου στην Αθήνα, συμμετέχοντας στην «3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο: Κοινοί Ορίζοντες».

Με οικοδεσπότη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το διήμερο του Οκτωβρίου θα βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borissov, ο πρωθυπουργός του κράτους της Παλαιστίνης, Dr. Rami Al-Hamdallah, και ο πρωθυπουργός του Τζιμπουτί, Abdoulkader Kamil Mohamed, που έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Το «παρών» ωστόσο αναμένεται να δώσουν και άλλοι ηγέτες της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου, καθώς έχουν προσκληθεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ Adil Abdul-Mahdi, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Saad Hariri, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Fayez al-Sarraj, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Viorica Dancila, η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabi? και ο πρωθυπουργός του Σουδάν Motazz Moussa.

Στη διήμερη Σύνοδο ομιλίες θα απευθύνουν ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Amr Nassar, ο υπουργός Εξωτερικών και Προώθησης Εμπορίου της Μάλτας Carmedo Abela και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι συμμετέχοντες, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, θα συζητήσουν τη στρατηγική προσέγγιση για περαιτέρω συνεργασία Ε.Ε.-αραβικού κόσμου και θα απευθύνουν πρόσκληση για δράση, με στόχο την ενίσχυση των μεταξύ τους δεσμών. Οι διοργανωτές θεωρούν πως η «3η Ευρω-Αραβική Σύνοδος: Κοινοί Ορίζοντες» μπορεί να αποτελέσει «καθοριστικό βήμα για την αύξηση των προσδοκιών και την επιτάχυνση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για διαπεριφερειακή πρόοδο. Η ενδυνάμωση αυτών των δεσμών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα