Στο 2,3% το α΄ τρίμηνο 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ

Προσωρινή αναμένεται να είναι η επιβράδυνση που δημοσιοποιήθηκε χθες στον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο του 2018, καθώς η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί στο υπόλοιπο του έτους από την ισχυρή απασχόληση και την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών. Χθες ανακοινώθηκε, επίσης, άνοδος των μισθών το α΄ τρίμηνο, γεγονός που μεγαλώνει τις πιθανότητες για περισσότερες αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,3% το α΄ τρίμηνο, αντί 3% που προβλεπόταν. Στο 2,3% κινήθηκε, επίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης σε όλη τη διάρκεια του περυσινού έτους, αλλά το δ΄ τρίμηνο του 2017 είχε φθάσει στο 2,9%. Οι συνολικές αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των εισφορών, αναρριχήθηκαν 2,7% το τελευταίο 12μηνο, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από το γ΄ τρίμηνο του 2008. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,8% το α΄ τρίμηνο από το προηγούμενο. Η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ οφείλεται στη χαμηλή κατανάλωση, αλλά η κατάσταση θα βελτιωθεί τα επόμενα τρίμηνα του έτους, προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες καλύπτουν τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 1,5% το α΄ τρίμηνο του 2018, αντί 4% που είχε καταγραφεί το δ΄ τρίμηνο του 2017. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει παρουσιαστεί περίπου την τελευταία πενταετία.

Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη, επειδή οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να καρπώνονται τα οφέλη από τη μείωση των φόρων που ψήφισε το Κογκρέσο και επικύρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στα τέλη του 2018. Στις αρχές του έτους, οι συνθήκες στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου επηρεάστηκαν εξαιτίας της επιβολής δασμών από τον Λευκό Οίκο σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους και συμμάχους και των μεγάλων διακυμάνσεων στα χρηματιστήρια. «Από την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την κατανάλωση, προκύπτει ότι σε ποσοστό 37% οι ερωτηθέντες είχαν την εντύπωση πως δεν διέθεταν αρκετά χρήματα για να αυξήσουν τις δαπάνες τους ή ότι ακόμη δεν είχαν σαφή εικόνα των φοροαπαλλαγών στην τσέπη τους», σχολιάζει ο Μάικλ Μέιγερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα