Στο 1,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν κατάφερε να αυξηθεί το Σεπτέμβριο και η υποβόσκουσα αύξηση τιμών αποδυναμώθηκε, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για την περιοχή αυξήθηκε κατά 1,5%, μια άνοδος που συνάδει με εκείνη του Αυγούστου και δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών. Ξεχωριστά στοιχεία κατέδειξαν πως ο πληθωρισμός στην Ιταλία επιβραδύνθηκε, αν και η Γαλλία σημείωσε βελτίωση.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τρόφιμα, ενέργεια και καπνό, αποδυναμώθηκε σε 1,1% από 1,2%. Ο ιταλικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε 1,3% από το 1,4%, ενώ στη Γαλλία ενισχύθηκε σε 1,1% από 1%.

Παρότι η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη ενισχύεται, η ανεργία ελαττώνεται σταδιακά και η οικονομία εμφανίζει την πιο γρήγορη ανάπτυξη εδώ και μια δεκαετία, μια παρατεταμένη άνοδος στις τιμές δεν έχει καταφέρει να καταγραφεί σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΚΤ εξετάζει περιορισμό της ακραίας τόνωσης.

Σημαντική ανησυχία συνιστά το ευρώ, το οποίο έχει ενισχυθεί 12% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος και θα μπορούσε να πιέσει τα κόστη εισαγωγών. Ο πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού -γενικώς ένα πιο μεταβλητό νούμερο- έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, αφότου σημείωσε απότομη άνοδο από τα μέσα του 2016.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα