Στο φως ντοκουμέντα της εποχής του JFK: Οι ΗΠΑ είχαν όντως πλάνο για έναρξη πολέμου με την ΕΣΣΔ

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία του Αμερικανικού προέδρου John F. Kennedy βγήκαν πρόσφατα στο «φως» και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός σχεδίου για την έναρξη πολέμου των ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ένωση.

Ένα έγγραφο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μεταξύ χιλιάδων άλλων τον Οκτώβριο, περιγράφει μια συνάντηση στις 22 Μαρτίου 1962, κατά την οποία ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζήτησαν μια πρόταση του τότε Γενικού Εισαγγελέα Robert Kennedy. Ο αδελφός του Αμερικανού προέδρου σκέφτηκε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν σοβιετικά στρατιωτικά αεροσκάφη ή να φτιάξουν αντίγραφα. Τα αεροσκάφη Mig-17, Mig-19 και Il-14 συζητήθηκαν στη συνεδρίαση.

Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής τέτοιων αεροσκαφών κυμαινόταν από 3,5 εκατομμύρια δολάρια για έξι αμερικανικά αεροπλάνα που μοιάζουν από μακριά με Mig-17, σε 26-44 εκατομμύρια δολάρια για ένα αντίγραφο ενός Mig-19 που θα ξεγελούσε σίγουρα τους μη ειδικούς. Η κατασκευή ακριβών αντιγράφων του αεροσκάφους θεωρήθηκε αδύνατη, ενώ η δημιουργία αντιγράφου ενός IL-14 περιγράφηκε ως “εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο” εγχείρημα, ακόμα και αν έπρεπε να περάσει μόνο μια περιστασιακή επιθεώρηση.

Η CIA πρότεινε την απόκτηση ενός αυθεντικού αεροσκάφους της Σοβιετικής Ένωσης είτε μέσω αυτομόλησης κάποιου πιλότου είτε μέσω αγοράς από κάποιο μη μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως αναφέρει το έγγραφο. Παρουσίασε επίσης τρία σενάρια στα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα «σοβιετικά» πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων για τη σύγχυση των εχθρικών αεροσκαφών στον αέρα ή για την επίθεση κατά εχθρικών εγκαταστάσεων και «μια επιχείρηση πρόκλησης στην οποία τα σοβιετικά αεροσκάφη φαίνεται να επιτίθενται σε αμερικανικές ή φιλικές στις ΗΠΑ εγκαταστάσεις που θα παρείχε μία εξαιρετική δικαιολογία για την παρέμβαση των Αμερικανών».

Η «Ειδική Ομάδα», που πραγματοποίησε τη συνάντηση, περιελάμβανε τον Γενικό Εισαγγελέα Robert Kennedy, τον Διευθυντή της CIA John McCone, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας McGeorge Bundy και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Lyman Lemnitzer. Ο Πρόεδρος Kennedy και ο υπουργός Εξωτερικών Dean Rusk δεν ήταν μέλη, αλλά θα συμμετείχαν σε συναντήσεις.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου που περιλαμβάνει πλαστά σοβιετικά πολεμικά αεροπλάνα αποκαλύφθηκε σε ένα βιβλίο του 2001 του Ρόμπερτ Ντάλλετ, «Μια ημιτελής ζωή: John F. Kennedy, 1917-1963». Το βιβλίο αποδίδει την ιδέα στον διευθυντή της CIA McCone.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα