Στο ΦΕΚ η συμφωνία για Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία με τις ΗΠΑ

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ κατέληξαν στην επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2018.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, στις 17 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας είχε καταλήξει στην επέκταση της συμφωνίας (MDCA-Mutual Defense Cooperation Agreement) για ένα χρόνο, αντί της πενταετούς που αρχικά ετέθη, μεταξύ άλλων και από τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο.

Υπενθυμίζεται πως το πλέον σημαντικό σκέλος της συμφωνίας αφορά τη χρήση των εγκαταστάσεων της ναυτικής βάσης στη Σούδα, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αμερικανών.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από προχθές, 29 Αυγούστου, καθώς το κείμενο των ρηματικών διακοινώσεων που την καθορίζουν, αναρτήθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρακτικά πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, η οποία επικυρώνει μια συμφωνία που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου 1990, και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι ακόμη και το κείμενο που υπογράφουν ως συμβαλλόμενοι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, είναι περίπου το ίδιο με εκείνο που τίθεται σε διαπραγματεύσεις τα τελευταία 27 χρόνια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα